Firandet börjar i köket – Kocken Maria om förskolans dag


2020-05-13

Medlemmen och kocken Maria Wågensjö jobbar på en förskola på Reimersholme i Stockholm. Hon lagar mat till 90 barn och 15 anställda varje dag men idag kommer hon ge det lilla extra eftersom det är Förskolans dag.

Kocken Maria Wågensjö
Foto: Kommunal

Varje år, på Förskolans dag, uppmärksammas personalen på förskolorna runt om i landet. Detta är även en dag som förskolorna själva brukar fira med en mängd olika aktiviteter. På grund av coronapandemin blir det annorlunda i år och man får anpassa efter rådande omständigheter. Kocken Maria Wågensjö väljer att göra det lilla extra med måltiderna för att det ska kännas festligt för barnen.

– Vi jobbar alltid efter att locka fram matglädje men idag är en speciell dag och då gör jag vad jag kan för att vi alla ska känna oss lite extra firade. På menyn står hamburgare och saft, det tror jag blir perfekt dagen till ära! 

Kocken Maria Wågensjö
Foto: Kommunal

Du nämnde matgädje som en av dina ingredienser, hur skapar man det?

– Jag brukar hålla i matkunskap med barnen, kunskap blir du hungrig av! Det är viktigt att prata med barnen om mat, berätta om kryddor och på vilket sätt det passar ihop med varandra. Barn kan vara villiga att testa nya maträtter men det är också viktigt att jag själv är delaktig när barnen äter, och att jag lyssnar lyhört. Då kan jag få nya idéer till nästa måltid.

Som medlem i Kommunal, är det något särkilt du uppskattar med medlemskapet?

– Försäkringarna är viktiga och många andra förmåner också men det är framförallt tryggheten jag vill ha med ett fack som står bakom mig. Det är det enda vi arbetare har, speciellt nu i och med coronapandemin.

Är det någon yrkesfråga som är särkilt viktig för dig?

– Jag, och flera kockar här före mig, har arbetat för att vi idag är ett KRAV-certifierat kök. Det är väldigt viktigt för mig att kunna erbjuda kvalitet, med bra råvaror med ett hållbart miljötänk i alla steg. 

Dela sidan