Ronja gick från timvik till fast jobb i vikariepool


2015-12-12

- Det här är jättehärligt, något jag drömt om! Jag har fått en mycket större trygghet, tack vare att facket gjorde en fantastisk insats.

Ronja Johansson i Gullspång har gått från att vara timvikarie till att få en tillsvidareanställning i en nyinrättad vikariepool.

- Förr var allt väldigt osäkert. Jag blev inringd några timmar eller någon dag när jag behövdes. Ibland kunde jag få något längre vikariat. Men jag hade ingen garanti alls för att få jobb. Det är jättestor skillnad mot idag.

Ronja Johansson är nu en av nio i den relativt nya vikariepoolen för undersköterskor i Gullspångs kommun. Hon arbetar hundra procent – alla i vikariepoolen kan nämligen välja hur mycket man vill arbeta. Schemat läggs upp fem veckor i taget och hon arbetar såväl dagar och kvällar som helger. Just det är enda smolken i bägaren:

- Jag har lite svårt att få barnvakt ibland. Men det är ändå mycket enklare att planera livet nu än förr, när jag ofta inte visste från dag till dag om jag alls skulle få jobba. Det känns jättehärligt! Nu har jag inte bara fast lön, jag får också pensionspoäng och om jag vill så är det möjligt för mig att till exempel ta lån. Det betyder mycket att få en fast anställning.

Lång kamp för vikariepoolen

Kommunal i Gullspång har länge kämpat för att få just en vikariepool. Sektionen har visat på vikten av kompetent personal i framtiden – och också påpekat värdet av att kommunen är en god och attraktiv arbetsgivare.

- Vi behöver alltid undersköterskor, och en pool är ett bra sätt att få kvalificerade undersköterskor till korttidsvikariaten, personer som dessutom känner till arbetsplatserna. Vi tjatade om det länge, och till slut har vi lyckats få kommunen att förstå att detta är en satsning som ger mycket tillbaka, säger Gunilla Gustavsson, ordförande för Kommunals sektion i Gullspång.

Länge sneglade Kommunal i Gullspång på grannkommunen Töreboda, som har två vikariepooler, både en för kortare och en för längre vikariat.

- Så småningom har vi fått våra kommunpolitiker att inse att det är en bra lösning. Nu är faktiskt även en pool på gång för längre vikariat.

Av: Lalla Lindström

Dela sidan