Regeringens budget lämnar välfärden till sitt öde


Idag presenterade finansministern regeringens och Sverigedemokraternas gemensamma budget. Trots lågkonjunktur, en hög inflation, larm från kommuner, fackförbund och inte minst medarbetare i välfärden så lämnas välfärden till sitt öde.

Bild på Malin Ragnegård.
Foto: Kommunal

I tider av kris borde regeringen göra allt för att stärka välfärden. Nu blir det i stället nedskärningar. 

- Finansministern säger att regeringens budget ska undvika en välfärdskris. Låt mig uppmärksamma finansministern på att krisen redan är här. Budgeten kommer inte i närheten av att täcka de hål som finns. Att lämna vår gemensamma välfärd åt sitt öde är ett svek mot medborgarna och riskerar den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.  

Ett underskott av den här magnituden får stora konsekvenser i folks vardag.

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Beräkningar från SKR visar på att kommuner och regioner kommer göra underskott på 28 miljarder kronor under 2024. Regeringens budget lämnar med andra ord ett budgethål som motsvarar 15 388 undersköterskor, 7694 barnskötare och 2565 elevassistenter.  

- Det här är inte siffror i ett Excelark, ett underskott av den här magnituden får stora konsekvenser i folks vardag. Vi ser redan nu hur elevassistenter och barnskötare sägs upp och hur välfärdsarbetarna som blir kvar pressas allt hårdare. Det blir mindre tid för omsorg och omvårdnad, säger Malin Ragnegård.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar