Personalen på Beckhemmet i Tranås strider för sin verksamhet


Beckhemmet i Tranås ska få ny lokaler, men med nya lokaler kom också en kallduscha för personalen. Socialnämnden vill lägga verksamheten på entreprenad, vilket kan tvinga personalen att byta arbetsgivare. Sista ordet är inte sagt och personalen på Beckhemmet tar striden för sin verksamhet.

Personalen på Beckhemmet demonstrerar utanför kommunhuset i Tranås.
Personalen är samlad för att demonstrera mot beslutet att deras verksamhet ska läggas på entreprenad.
Foto: Sebastian Westman

Beckhemmet i Tranås är ett särskilt boende för bland annat äldre dementa, och drivs i kommunla regi. Boendet ligger uppe på Beckhemsvägen i dåliga lokaler. Länge har personal och anhöriga påpekat de undermåliga lokalerna, som bland annat är utsatta för mögel.

Efter flera år i dåliga lokaler är det äntligen dags. Tranås kommun ska bygga nya lokaler där Beckhemmets boende och personal ska bo och driva verksamhet. Men med flytten kom en överraskning. I och med förflytten vill socialnämnden lägga verksamheten på upphandling. Det betyder att privat aktörer köper verksamheten av kommunen.

Kommunal kontaktade personalen och berättade vad som var på gång. Personalen hade inte fått informationen. Det blev oro i arbetsgruppen som inte ville bli tvingad att byta arbetsgivare, och de beslutade att ta strid. Först skrev Kommunal en debattartikel till Tranås Tidningen, som följdes upp av en demonstration utanför kommunhuset i Tranås i samband med att socialnämnden träffades.

Ingen politiker i socialnämnden kunde klämma sig in utan att lyssna på Kommunal. Inriktningsbeslutet att lägga verksamheten på entreprenad står kvar, men beslutet ska nu tas i kommunfullmäktige. Det är en enorm delseger.

För Kommunal är det allmänt känt att kvaliteten på omsorgen uppstår i mötet mellan personal och vårdtagare. De anställdas villkor och omsorgens kvalitet är däför nära ammankopplade. I de fall ägarna har som mål att ta ut vinst är det därför stor risk att vinstuttag sker på bekostnad av de anställda, vilket i sin tur slår hårt mot kvaliteten i omsorgen. Men för den saken skull menar vi inte att privat alternativ per definition är sämre än kommunens egen regi.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar