Nyutbildat skyddsombud vann förhandling - medlemmarna får skadestånd efter brott mot kollektivavtal


2017-10-06

Linnéa Birgersson är undersköterska på ett LSS-boende i Västerås. Precis nyutbildad som skyddsombud i början av 2016 fick hon omgående visa prov på vad hon lärt sig under utbildningen.

Vad var problemet?

På Linnéas arbetsplats görs ett fyraveckors schema som personalen får med två veckors framförhållning.

- Var fjärde måndag får vi ett nytt fyra-veckors-schema, det är reglerat att vi ska få det två veckor innan det börjar gälla. Som vanligt fick vi ett schema på måndagen som skulle träda i kraft två veckor senare. Men den här gången ringde chefen ett par dagar efter att vi fått schemat och drog in det. Hon sade att hon behövde göra en mindre ändring.

När Linnéa tog en närmare titt på schemat märkte hon att chefen gjort ändringar som innebar stora försämringar för personalen med sovande jour och vaken natt. Linnéa satte genast ner foten och påpekade att detta inte var ok. Hon bestämde sig för att även påpeka detta i ett mejl, för att ha det dokumenterat skriftligt. En viktig detalj, skulle det visa sig senare.

Hur löstes det?

Efter att ha påpekat för chefen att det inte var acceptabelt med det indragna och kraftigt försämrade schemat, vände sig Linnéa till sin sektion, Vård och Omsorg i Västerås och bad dem om hjälp. Ärendet gick vidare till förhandling och sektionen hjälpte till att jämföra schemat och räkna på försämringarna för personalen. Under förhandlingarna påstod arbetsgivarens förhandlare att Linnéa sagt till chefen att hon var helt okej med schemaändringen. Tack vare mejlet som Linnéa skickat till sin chef, kunde hon tydligt bevisa att detta inte var sant.   

Vad blev resultatet?

Det hela resulterade i att arbetsgivaren efter förhandlingarna fick betala ut 3000 kr till varje medlem. Linnéa fick dessutom själv 15 000 kr för förtalet.

Men den allra största vinsten kanske ändå blev att Linnéa vann arbetskollegornas förståelse för sitt fackliga arbete. På arbetsplatsen, som tidigare varken haft arbetsplatsombud eller skyddsombud, hörde man tidigare kommentarer som ”Jobbar fackligt? Vad gör du då? Du ska ju vara här och jobba. Det tar tid från oss!” Men nu låter det annorlunda, skrattar Linnéa.

Man sätter sig inte på Linnéa!

- Kollegorna är så tacksamma och nu när jag ska iväg på något fackligt uppdrag så är det bara leenden och de önskar mig lycka till och säger vilket bra jobb jag gör! Det är verkligen kul att känna att man har kollegorna med sig och de vet verkligen var de har mig. ”Man sätter sig inte på Linnéa”, som de brukar säga!

Dela sidan