Nazif var på väg att lämna Kommunal – nu är han fackligt förtroendevald!


Läs berättelsen om bussföraren Nazif som gick från att vara på väg ut ur Kommunal till att bli fackligt förtroendevald.

Nazif Gashi, bussförare Borås
Foto: Privat

Vad är ditt yrke?
Bussförare, yrkesförare i 21 år.

Har du några fackliga uppdrag?
Skyddsombud fordon på Nobina Borås och Huvudskyddsombud på Nobina.

Vad fick dig att bli fackligt engagerad?
Jag hade en kollega som var fackligt aktiv han sa: - Du måste också engagera dig Nazif – gå en utbildning! Ger det ingenting så håller du mig ansvarig – men jag tror det blir bra för dig!

Var du lika övertygad själv?
Nej, jag var på väg att gå ur Kommunal. Jag tänkte att en utbildning kommer inte förändra mig någonting. Men efter att jag gick en medlemsutbildning så insåg jag att förändringen börjar med mig själv och att jag faktiskt kan påverka. Istället för att gå runt och vara negativ och missnöjd insåg jag att man aldrig ska ge upp, man måste ta tag i problemet själv. Du måste vara beredd att lägga ner lite energi och då kan du göra en förändring. Jag gick ifrån att vara på väg ur Kommunal till att brinna för fackliga frågor. När jag engagerade mig gav det energi – jag har lärt mig massor! Vi har fått till en bra dialog med arbetsgivaren och vi känner oss delaktiga.Man får bara påminna sig om att ingenting är omöjligt!

Hur var stämningen på er arbetsplats förut?
Det var irritation, vi upplevde att arbetsgivaren körde över oss. Varken vi eller vår arbetsgivare hade särskilt god kontakt med Kommunal.

Vad hände?
Vi vände missnöjet och negativiteten i vår arbetsgrupp till engagemang. Vi startade en fackklubb på vår arbetsplats. Nu är alla mer eller mindre fackligt aktiva och vi har vår klubb där vi driver frågor och förbättringar tillsammans. Stämningen har blivit mer positiv.

Vad är ditt tips till andra som är i den situation som du var i?
Förändringen börjar med dig själv. Gå en facklig utbildning, lär dig hur du och din arbetsplats kan påverka. Jag var på väg att lämna Kommunal men det blev raka motsatsen när jag engagerade mig. Jag fick plötsligt energi och insåg att jag själv kan förändra saker som inte fungerar. Var inte rädd för att ta ett fackligt uppdrag – det är både lärorikt och kul!

Vill du också lära dig mer? Klicka här!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar