Monica fick 124 000 när arbetsgivaren missat att betala in hennes tjänstepension


När Monica Öbom kollade sin tjänstepension upptäckte hon att hennes arbetsgivare missat att betala in den. Nu har hon med Kommunals hjälp fått runt 124 000 kronor utbetalt i efterskott.

- Utan facket hade jag inte fått det, man kan inte stå där själv mot en arbetsgivare, säger hon.

Monica Öbom
"Utan facket hade jag inte fått tjänstepensionen utbetalad i efterskott", säger Monica Öbom.
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

Monica Öbom jobbar som undersköterska på ett äldreboende sedan 1990-talet. 2010 tog en privat arbetsgivare över äldreboendet från kommunen.

- I samma veva som de orangea kuverten kom fick jag en magkänsla av att min arbetsgivare inte hade betalat in min tjänstepension. Så jag ringde upp ombudsmannen Tuija Kronskans som sa att de ska betala in tjänstepensionen men ring och kolla det, säger hon.

Efter lite efterforskningar insåg Monica Öbom att tjänstepensionen inte syns i det orangea kuvertet. För att se den måste man gå in på Min pension och där såg hon att delar av tjänstepensionen saknades. Arbetsgivaren hade annullerat Monicas anställning från 2010.

- När hr-handläggaren på företaget gick in och tittade sa hon ”Men gud vad är det här, det har inte skett några inbetalningar”. Då kallade jag till en tvisteförhandling där jag krävde att de skulle betala Monicas pension och även avkastningen på värdeökningen av pensionen. Det gick de med på, säger Tuija Kronskans.

"Glöm inte avkastningen"

Nu skulle Monica alltså få runt 124 000 kronor utbetalda i pension, varav 20 900 kronor var avkastning. Tuija Kronskans fick hjälp av KPA att räkna ut hur mycket avkastningen skulle bli.

- Om du upptäcker att din arbetsgivare inte betalat in de här pengarna glöm inte att du ska ha avkastningen, det är pengar det också som du är berättigad till, säger Monica Öbom.

Men i samma veva som den lyckade förhandlingen bytte äldreboendet återigen ägare. Tuija Kronskans blev därför tvungen att ställa kraven igen till en ny arbetsgivare och härom veckan blev det klart.

- Hade inte jag inte kollat upp det här, hade jag vid min pension bara fått halva min pension och när jag frågat om min tjänstepension så hade de sagt att den inte betalats in och du får ingen nu. Det hade varit försent att rätta till.

"Det är jättejätteviktigt att vara med i facket"

Tack vare att Monica Öbom är med i Kommunal har hon fått den hjälp hon behövde när det gällde pensionspengarna och även i tidigare ärenden.

- Är du inte med i facket har du ingen chans att kämpa emot arbetsgivaren själv om de sätter sig i motvärn. Det är jättejätteviktigt. Det här med tjänstepensionen hade bara runnit i väg. Att leva på kanske 7000 före skatt när man är pensionär, det går inte. Alla litar på att tjänstepensionen sätts in, även jag gjorde det, säger hon.

- Du blir företrädd av facket i sådana här ärenden. Är du inte med i facket kan du driva ärendet själv men då kanske du behöver ta hjälp av en jurist som kan kosta lika mycket pengar som den tjänstepension som du är berättigad till, säger Tuija Kronskans.

Fakta 

För att se att du fått den tjänstepension du ska ha kan du gå in på Min pension, minpension.se. Du kan även titta på dina deklarationer. Det orangea kuvertet visar bara den övriga pensionen. Ser du att något verkar konstigt med din tjänstepension ska du kontakta din fackförening.

Vill du få mer koll på din pension kan du vara med på någon av de pensionskvällar som Kommunal och Folksam regelbundet arrangerar. Håll utkik här på kommunal.se eller i det nyhetsbrev som avdelning Kommunal Stockholms län regelbundet skickar ut till alla medlemmar med registrerad e-postadress.

Det finns heller ingen garanti att arbetsgivare utan kollektivavtal betalar in tjänstepension åt arbetstagarna. Då kan inte heller din fackförening hjälpa dig eftersom ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivare och fack. Avtalet reglerar löner och övriga anställningsvillkor.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar