Medlemmarna på Sahlgrenska manifesterade inför styrelsen


Fredag 23 september samlades ett femtiotal Kommunalmedlemmar för att uppmärksamma styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset på vad de tycker om de pågående löneförhandlingarna.

Inte bara de yrkesgrupper som riskerar att hamna utanför extrasatsningen på undersköterskor på grund av att de har "fel" titel kom dit, utan även andra undersköterskor som själva kommer att generera det större lönelyftet. 

Medlemmarna valde att ställa sig utanför den lokal där SUs styrelse höll sitt möte, med förhoppningen att få tala med de politiskt ansvariga och lämna över information om sina krav. Styrelsen valde dock, med ett par undantag, att inte möta medlemmarna utan tog en annan väg ut. 

Elin Lindgren arbetar på Östra sjukhusets barnröntgen. På hennes arbetsplats är hälften av Kommunals medlemmar undersköterskor och hälften barnsköterskor. Det innebär att hälften av gruppen omfattas ska omfattas av extrasatsningen och de andra blir utan, trots att de utför samma arbete. 

Irén Bäck är också utbildad undersköterska men har titeln barnsköterska. Hon är den enda på sin avdelning som har den titeln, de andra kallas undersköterskor. Irén är också den enda på avdelningen som inte omfattas av extrasatsningen.

Enligt medlemmarna är det väldigt slumpartat vilken titel de får. Personal byter arbetsplats och ibland hänger titeln med, ibland byts den. Arbetsuppgifterna är dock alltid undersköterskans. Det här är inte bara ologiskt och orättvist - diskrimineringen skapar också oro i arbetslaget och riskerar att bli till arbetsmiljöproblem.

Cecilia Dalman Eek (S) kom ut och mötte medlemmarna för att lyssna på vad de sade och beskriva sin syn på det hela. Dalman Eek menade att om hennes parti hade styrt så hade det funnits utrymme i sjukhusets budget för fler lönelyft, men i dagsläget finns det inte pengar för detta.

Inte trovärdigt! Den här gruppen betalar hela tiden, år efter år, för att sjukhusets budget ska gå runt. De betalar med höga sjuktal och låga löner.

tyckte Kommunal Västs ordförande Eva Kärrman, även ordförande för sektion SU Östra, om Cecilia Dalman Eeks resonemang kring lönerna.

Inte heller de andra medlemmarna köpte förklaringen om att budgeten inte räcker för att hålla avtalet. Ett centralt avtal kan inte tolkas olika beroende på hur arbetsgivaren har lagt sin budget. Det är ledningens ansvar att det finns en budget som håller.

Nu är det dags att satsa på Kommunals yrkesgrupper, hur ska annars alla anställda som närmar sig pensionsåldern kunna ersättas?

Radio P4 Göteborg rapporterar i sin nyhetssändning.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar