Lyckad medlemsutbildning för personliga assistenter i Mellersta Norrland


Efter en riktad insats för att få fler personliga assistenter att gå medlemsutbildning har nu två utbildningstillfällen genomförts och resultatet blev mer än femtio anmälda på två tillfällen.

deltagare
Deltagarna i Sundsvall
Foto: Kommunal

Personliga assistenter är en yrkeskår som kommunal vill ska växa i medlemsantal. Därför har avdelning Mellersta Norrland jobbat hårt för att få så många som möjligt att gå en medlemsutbildning.

Intresset för en yrkesinriktad medlemsutbildning har varit väldigt stort och anmälningarna många.

Under två tillfällen denna vecka har personliga assistenter träffats i Östersund och Sundsvall.

Roger Nissilä är en av handledarna och arbetar själv som personlig assistent, Det är väldigt kul att det var så många anmälda till dessa tillfällen. Jag tror verkligen på att jobba mer med yrkesinriktade utbildningar. Medlemmarna inom Personlig assistans kan ibland vara svåra att nå eftersom de inte har en naturlig arbetsplats som vi kan besöka, därför är det extra roligt att vi fått så stort genomslag på dessa två tillfällen även om inte alla som anmält sig har kunnat vara med.

Under utbildningen har man bland annat gått igenom fysisk och psykisk arbetsmiljö samt de fackliga arbetet.

Oscar Bedoya har inte arbetat så länge som personlig assistent men tycker att arbetet är väldigt roligt och ångrar att han inte börjat arbeta med det tidigare.

Att jobba som personlig assistent är väldigt givande och man får så mycket glädje tillbaka från den man hjälper

Oscar Bedoya
Deltagare Oskar Bedoya
Deltager på utbildningen Oscar Bedoya
Foto: Kommunal mellersta norrland

En annan deltagare under fredagens utbildning är Johanna Kangas. Hon har tillskillnad från Oscar arbetat länge som personlig assistent, nämligen femton år.

Vad är det bästa med att vara personlig assistent? - Jag tycker om att man får ta hand om någon och får den att trivas och må bra, säger Johanna som även provat på andra jobb inom vården men kommit tillbaka till personlig assistans där hon trivs väldigt bra.

Den här utbildningsdagen har varit jättebra och intressant så här långt. Jag kommer ta med mig mycket bra tillbaka till mina kollegor som vi kan arbeta med tillsammans.

Deltagare Johanna Kangas
Deltagare Johanna Kangas
Foto: Kommunal
Deltagare Milan Rupertsson
Deltagare Milan Rupertsson
Foto: Kommunal

Milan Rupertsson har arbetat som personlig assistent i fem år och tycker dagen har varit väldigt givande. 

Jag har både fått bekräftat saker som vi redan gör bra på vår arbetsplats men också saker jag kan ta med mig och arbeta med tillsammans med mina kollegor på framtida APT m.m.

Alla tre ser fram emot fler utbildningstillfällen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar