Löneökningar fastställda för dig som jobbar inom kommun och region
Idag har Kommunal, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona enats om hur ersättningar och centrala lönenivåer ska se ut i år på Sveriges största kollektivavtal – HÖK AB. Avtalet löper till den 31 mars 2024, men i år har parterna förhandlat löneutrymmet i enlighet med märket.
– Vi har nått ett bra resultat i en svår tid. Inflationen har skapat stora hål i medlemmarnas plånböcker och många har det tufft ekonomiskt. Därför känns det bra att vi får till en rejäl höjning av avtalets lägstalön. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Avtalet innebär 1 125 kr som fördelas individuellt och differentierat till arbetstagarna. De nya lönerna kommer att gälla från den 1 april 2023.
Lägstalönerna på avtalet höjs med 1 350 kr från och med den 1 januari 2024. Lägstalön är den lägst tillåtna lönen på ett kollektivavtal. De nya höjningarna innebär att den nya lägstalönen för en arbetstagare med yrkesförberedande gymnasieutbildning blir 23 850 kronor och för övriga (19 år fyllda) blir 21 570 kronor.
Övriga ersättningar i avtalet räknas upp med 4,1 procent. Avtalet berör cirka 400 000 personer.
Det kommer göra skillnad för de medlemmar som har svårt att få ekonomin att gå ihop och som tvingats välja bort varor när de är i matbutiken.
Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.
– Falukorven blir inte billigare av ett nytt kollektivavtal, men det här är riktiga löneökningar som motsvarar en extra matkasse i månaden. Det kommer göra skillnad för de medlemmar som har svårt att få ekonomin att gå ihop och som tvingats välja bort varor när de är i matbutiken, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.
Så länge löper avtalet
Avtalet löper vidare till den 31 mars 2024. Då ska ett nytt löneutrymme för 2024 sättas i linje med märkets andra år. Då ska även alla villkorsfrågor förhandlas.
– Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen. I ett väldigt svårt läge har vi har lyckats ha en konstruktiv dialog och leverera ett välavvägt avtal. Det här skickar en tydlig signal till andra arbetsgivarorganisationer: Kommunal är beredda att ta ansvar, men det kräver att det finns en konstruktiv motpart, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Fakta om avtalet
Löper över fyra år och gäller 1 november 2020 till och med 31 mars 2024, alltså 41 månader.
Det centralt fastställda löneutrymmet för 2023 är 1 125 kr. Löneökningarna samlas ihop till en pott som sedan förhandlas lokalt och fördelas individuellt och differentierat till arbetstagarna.
Lägstalönerna på avtalet höjs med 1 350 kr från och med den 1 januari 2024. Lägstalön är den lägst tillåtna lönen på ett kollektivavtal.
Alla ersättningar på avtalet höjs motsvarande märket, det vill säga 4,1 procent.
Frågor och svar
Nu är de centrala nivåerna fastställda. Detta ska sedan förhandlas lokalt och lönerna ska sättas individuellt och differentierat. Det går därför inte att säga i dagsläget exakt när du får reda på din nya lön, men den kommer att gälla retroaktivt från och med 1 april 2023.
Avtalet löper inte ut förrän 31 mars 2024. Då ska både lönerna för 2024 och allmänna villkor på avtalet förhandlas. Det enda som har kunnat förhandlas nu är hur löner och ersättningar för 2023 ska fördelas i enlighet med märket.
Nej. Det är ett viktigt krav vi driver i avtalsrörelsen 2023, men på detta avtalsområde kan vi förhandla om villkorsfrågor, som till exempel kravet på skriftligt intyg på lönesamtalet, först nästa år.