Krönika: Vem vill jobba på ovisstid?


2021-04-06

Få saker skapar otrygghet som visstid eller allmän visstidsanställning. Att vänta på det där sms:et eller telefonsamtalet som säger när man får jobba. Även när man inte jobbar så kan man aldrig riktigt andas ut. Det skriver förbundsordförande Tobias Baudin i sin krönika.

Bild på Tobias Baudin, som står med armarna i kors i en korridor på ett kontor.
Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson.

Den här veckan har många haft en eller kanske några dagars påskledigt, och förhoppningsvis har de flesta kunnat släppa tanken på jobb för en stund. Men det är långt ifrån alla medlemmar i Kommunal som är lediga på röda dagar – och det finns också många som istället gått och hoppats på jobb. Jag tänker på alla de medlemmar i Kommunal som jobbar på visstid, eller ovisstid som nog är ett mer passande namn. 

Det är dagens variant av daglöneri – en kvarleva från tiden då arbetstagares rättigheter inte fanns.

Få saker skapar otrygghet som visstid eller allmän visstidsanställning. Att vänta på det där sms:et eller telefonsamtalet som säger när man får jobba. Även när man inte jobbar så kan man aldrig riktigt andas ut. Det är förstås en enorm stress att aldrig veta hur mycket man kommer få i lön i slutet av månaden – eller vilka aktiviteter man kan planera för med sina barn. Det är dagens variant av daglöneri – en kvarleva från tiden då arbetstagares rättigheter inte fanns, utan man förväntades stå med mössan i handen och be om jobb.

Idag är det flera av de yrken som Kommunal organiserar, exempelvis vårdbiträden, personliga assistenter och barnskötare, som har högst andel visstidsanställningar på arbetsmarknaden. Därför är det så självklart att detta är en viktig fråga för oss i Kommunal. 

Den nya LAS-överenskommelsen där allmän visstid ersätts med särskild visstid, som ger en snabbare väg till tillsvidareanställning, är bra och ett stort steg framåt. Men vi kommer inte sluta kämpa förrän en trygg anställning är en självklarhet. Arbetsgivarna pratar ju gärna om att de vill ha en modern arbetsmarknad – då kan ni börja med att helt sluta upp med visstidsanställningar säger jag. Maken till omodern anställningsform får man leta efter. 

Tobias Baudin,
förbundsordförande Kommunal

Timmis, vik eller säsongare? Jobbar du sällan men är aldrig ledig?

Kommunal hjälper dig som har en tidsbegränsad anställning att få koll på ditt anställningsavtal, lönespecen och vägen till fast jobb. Ett medlemskap i Kommunal ger dig helt enkelt tryggheten du behöver på jobbet.

Gå med i Kommunal och känn kraften av fler! 

Kategorier

Dela sidan