Kommunal vill ha ett stopp för ensamarbetet i räddningstjänsten
Bemanningsfrågan är akut inom räddningstjänsten. Vi lider av att insatsstyrkorna ofta är för små. Tillsammans med mindre övningstid och brister i utbildningarna gör det oss sämre rustade att möta de olyckor som faktiskt inträffar. Minskade styrkor och utlarmning med FIP (första insatsperson) leder många gånger till fysisk och psykisk påfrestning för både räddningstjänst och allmänhet. Kommunal förmedlade dessa problem – och förslag på lösningar – till politiker och tjänstemän inom räddningstjänsten när branschen träffades på konferensen Brand 2016 den 24-26 maj i Karlstad.
Temat för Brand 2016 var Brandsäkerhet i förändring och olika frågor om framtidens brandsäkerhetsutmaningar togs upp. Förutom frågor kring tekniken handlade det också om olika lösningar för den förbyggande delen.
- Politikerna tyckte att det var bra att Kommunal var på plats, och att vi lyfte de frågor som är viktiga för brandmän, berättar Mona Hjortzberg, ombudsman i Kommunal.
Lagstiftning kan ändras för att öka säkerheten
Inrikesminister Anders Ygeman talade från scenen och lyfte den viktiga frågan hur man ser på hot och våld mot personal i uttryckning, räddningstjänst, ambulans och polis. Han belyste att lagstiftningen bör ses över och förändras, men han la även vikten på det förebyggande arbetet som har en stor betydelse. Exempelvis finns projekt som drivits inom räddningstjänsten i Malmö, Göteborg och Stockholm som har gett mycket bra resultat i det förebyggande arbetet och minskat bränder i delar av utsatta områden.
Kommunals förslag till förändring är i korthet:
- Vi vill ha en politisk översyn av bemanningen inom räddningstjänsten.
- Ytterligare resurser behövs till den operativa verksamheten.
- Kvalitetssäkra MSB:s utbildningar för brandmän och befäl.
Av: Anna Sahlée