Kommunal ställer sig utanför LO-samordning i avtalsrörelsen


Kommunal har beslutat att förbundet ställer sig utanför LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen. - Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kommunal ställer sig utanför LO-samordning i avtalsrörelsen
Kommunal ställer sig utanför LO-samordning i avtalsrörelsen
Foto: Kommunal

För att acceptera LO:s förslag till samordning ville Kommunal ha möjlighet att också kunna kräva mer till nyckelgrupper med yrkesutbildning.

- Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.


- Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det. Vi vet att medlemmarna i Kommunal inte accepterar det. Det vore inte heller bra för Sveriges generella välfärd som behöver yrkesskicklig personal för att fungera.

- Om inte yrkesutbildning betalar sig även i välfärden kommer vi aldrig åt den värdediskriminering som råder på arbetsmarknaden. LO har själva räknat ut att deras förslag skulle minska skillnaden mellan mäns och kvinnors löner med 0,1 procent. Det är inte ens ett myrsteg framåt mot jämställda löner när vi vet att mansdominerade yrkesgrupper får ut mer än andra sektorer på arbetsmarknaden.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar