Kommunal redo starta om förhandlingarna om trygghet och omställning


2020-08-12

Kommunal kan tänka sig att återgå till förhandlingarna angående lagen om anställningsskydd, LAS. Förutsättningen är att LO går med på förbundets tre krav i förhandlingarna med Svenskt näringsliv.

Tobias Baudin sittandes vid ett bord.
Tobias Baudin är redo att starta om förhandlingarna om LAS.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson.

Med kraven uppfyllda kan Kommunal gå in i förhandlingarna för att ta oss den viktiga uppgiften att öka tryggheten och förbättra villkoren för medlemmarna.

- Vi går in i LAS-förhandlingarna idag för att vi haft en ordentlig process i LO och fått igenom de krav som vi har ställt och vi får mer transparens och inflytande i förhandlingarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kommunals krav inför förhandlingarna

Kommunal har ställt tre tydliga krav för att kunna delta i LOs förhandlingar med Svenskt Näringsliv angående LAS.

  • Eftersom alla förhandlingar bygger på stort förtroende och tillit måste LOs arbete ske med stor transparens och öppenhet.
  • Det ska vara en omstart av förhandlingarna – inte ett återupptagande av det som varit. 
  • "Saklig grund" för uppsägning ska bestå. 

Om nu LO:s representantskap på fredag beslutar enligt förslaget från LO-styrelsen så går Kommunal in i LAS-förhandlingarna med full kraft.

- Den omstart vi går in i nu, på det sättet börjar vi med blank papper. En sak är tydlig, vi går inte in till de här förhandlingarna med att förlora med 10-1. Utan här ska vi minst spela oavgjort, säger Tobias Baudin.

Det här innebär att Kommunal  svensk fackföreningsrörelse får ökade möjligheter att ta sig an vår centrala uppgift – att öka tryggheten och förbättra villkoren för medlemmarna.

Tobias Baudin i Sveriges radio Ekot

Tobias Baudin på Facebook om LAS-förhandlingarna

Frågor och svar

Vad är LAS?

Lag om anställningsskydd (1982:80), förkortat LAS, är i Sverige den lag som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden.

Hela lagtexten hos Sveriges riksdag

Vad innebär uppsägning på "saklig grund"? 

Om du blir uppsagd, ska det vara på saklig grund. Det vanligaste är arbetsbrist. Detta måste arbetsgivaren först varsla om, och sedan meddela i en skriftlig uppsägning. Som medlem i Kommunal har du rätt till hjälp och stöd vid uppsägning.

Läs mer om vad som gäller vid uppsägning

Kategorier

Dela sidan