Kommunal Mitt besöker sommarjobbare


2019-06-28

I veckan startade LO:s kampanj "Facket på sommarjobbet" där de LO-anslutna fackförbunden besöker arbetsplatser för att informera om sommarjobbarnas rättigheter på jobbet. Kommunal Mitt besökte i tisdags sommarjobbare på flera olika arbetsplatser i Söderhamns kommun; Faxeholmen, Stenö Havsbad & Camping och kyrkogårdarna i Söderhamn och Ljusne.

LO-förbunden informerar om "Facket på sommarjobbet"
LO-förbunden informerar om "Facket på sommarjobbet"
Foto: Kommunal Mitt

– Vi är ute och informerar om vad man ska tänka på när man får sitt första jobb, som exempelvis anställningsavtal och att man får rätt lön och semesterersättning, berättar Emil Thyr, ungansvarig i Kommunal Mitt, för journalisten från Söderhamns Kuriren som kom på besök och ville veta mer om kampanjen.

Bästa sommarjobbet

På Söderhamns kyrkogård är både Johanna Ludvigsson och Emelie Södergren återvändande sommarjobbare sedan fler år tillbaka och båda är medlemmar i facket, Kommunal respektive Handels.

– Det finns inget bättre sommarjobb än det här, säger Johanna som resten av året studerar till förskolelärare. Här får man var ute hela sommaren, det är bra arbetstider och bra lön.

Men att vara med i facket är inte alltid en självklarhet för de som sommarjobbar, är säsongsanställda eller timanställda.

– Det finns de som säger att de vill vänta med att gå med i facket tills de blir fast anställda. Men det är ju så viktigt att vara med i facket när man är timanställd och har en otrygg anställning, du får en trygghet via facket, säger Maja Nordin, ledamot i ungkommittén.

Det är ju så viktigt att vara med i facket när man är timanställd och har en otrygg anställning, du får en trygghet via facket.

– Just den här kampanjen riktar sig till sommarjobbare, men när vi är ute är det även en hel del ordinarie personal som passar på att ställa frågor till oss, säger Emma Fjellner, ledamot i ungkommittén. Vanliga frågor är de som gäller pengar där man kanske undrar om man har rätt lön, hur man kan få en högre lön eller om ob-ersättningen stämmer.

– Det är därför det är så viktigt att vi är ute på arbetsplatserna och syns, säger Susanne Selander Ljunggren, sektionsordförande i Söderhamn. Så att vi kan fånga upp frågorna och förklara vad facket gör och varför det är så viktigt att vara med i ett fack.

Uppskattat besök

Under tisdagen träffade gänget från Kommunal Mitt ett 30-tal sommarjobbare som inte bara fick facklig information utan även tuber med solskydd, plåster och vattenflaskor. Saker som blev mycket uppskattade, både att ha med sig på sommarjobbet och på fritiden.

Kampanjen fortsatte under hela veckan och Kommunal Mitt besökte sommarjobbare på arbetsplatser i flera kommuner i Hälsingland och Gästrikland. 

Dela sidan