Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Kerstin och Anita serverar bäst mat i Sverige

Anita och Kerstin på Habo kost i restaurangen Kärrsliljan
- Vi får ofta beröm för vårt bemötande, berättar Kerstin och Anita på Habo kost
Foto: Sofia Tollbo
2017-10-19
I dag är det måltidens dag, inför detta träffade vi medlemmarna Kerstin Damberg och Anita Andersson. De arbetar som kock respektive köksbiträde på den kommunala kostenheten Habo Kost. Köket tillagar mat till skolor, förskolor och äldreomsorg inom kommunen.

Hur skulle ni beskriva ert jobb?
— Det är ett omväxlande, roligt, kreativt och socialt yrke där vi lagar mat som gör skillnad för såväl barn och unga som gamla.

Vad kännetecknar bra kökspersonal?
— I vårt kök är det viktigt att vara flexibel, stark, social och tillmötesgående. Vi får ofta beröm för vårt bemötande därför är det viktigt att ha ett servicetänk. Det blir speciellt viktigt i vår restaurang Kärrsliljan som på en dag kan ha mellan 120-180 gäster. Vi är ett glatt och sammansvetsat gäng här i köket så den som är glad och social trivs bra hos oss. Även kreativitet är viktigt då nya kulturer och specialkost ställer krav på vad vi lagar.

Vad driver er i ert yrkesutövande?
— Feedbacken är otroligt viktig. Vi har fått utmärkelsen Sveriges bästa mat av Sveriges pensionärsförbund 4 år i rad. Det betyder väldigt mycket för oss. Vi har precis nyligen också fått väldigt goda vitsord från skolans håll. Även det är såklart viktigt för vårt driv här i köket. 
— Att få arbeta med bra råvaror är något som ger oss energi. Vi är en av 14 kommuner i Sverige som arbetar med endast svensk kyckling. Det är vi väldigt stolta över!

Hur ser en vanlig dag ut hos er?
— Köket startar upp redan 06:30 med förberedelser inför dagen. Sedan börjar matlagningen och redan vid 9:30 kommer första bilen som kör ut mat till skolor och förskolor. Vid 10:30 kommer nästa bil och under tiden packar vi även matväskor till hemtjänsten. 11:30 öppnar restaurangen och vid 14:00 är det dags för det vi kallar ”Den glada kvarten”. Det är ett initiativ vi tagit för att minska matsvinnet. Under en kvart säljer vi dagens mat för halv priset. Det är mycket uppskattat hos våra gäster och vi har sett en direkt effekt på vårt svinn.
— Efter att restaurangen stängt är det dags att förbereda inför morgondagen samt att städa. 

Vad är det bästa med ert jobb?
— Att få laga god och hälsosam mat med bra råvaror. Mötet med våra gäster samt att vara en del av vårt härliga team gör arbetsdagarna riktigt bra.

Vilka är utmaningarna?
— Vårt kök börjar bli gammalt och slitet och till viss del saknar vi utrymme. Men en ombyggnad på är gång där vi får vara delaktiga i utvecklingen av ett modernt, ergonomiskt och rymligt kök.

Vilka fackliga frågor stöter ni på i ert jobb?
— Det handlar mycket om den fysiska arbetsmiljön. På grund av vårt något daterade kök är ergonomin stundtals omdiskuterad. Men det ska vi råda bot på då köket byggs om!