A-kassans nej blev 28 178 kronor till vård- och omsorgsanställd i Halmstad Kommun


2016-02-11

Safet Murics, arbetsplatsombud för busstrafiken- och Arriva i Halmstad, kunskap och kamp hjälpte vård- och omsorgsanställd att få rätt ersättning. I över fem månader nekade a-kassan. Med Kommunals hjälp ändrades beslutet om ersättning. Nu betalar a-kassan 28 178 kronor.

Vi ställde några frågor till Safet Muric för att ta reda på vad som hänt (medlemmen i ärendet vill vara anonym).

Hej Safet Muric! Kan du berätta vad som hänt?

- En medlem i Kommunal på min frus arbetsplats, inom vård och omsorg i Halmstads kommun, visste att jag arbetade fackligt och sa till min fru att hon blivit nekad ersättning från a-kassan, eftersom hon studerat. Hon undrade om jag kunde kolla på ärendet, vilket jag gärna gjorde.

- Jag bad min fru fråga om medlemmen kunde komma hem till oss, så jag fick titta på a-kassans beslut och se hur jag kunde hjälpa henne. När hon kom hem till oss, läste jag a-kassans beslut och såg att det fanns möjlighet att överklaga. Jag ställde en del kontrollfrågor till medlemen för att få en klar bild.

- Till saken hör att medlemmen blivit arbetslös i augusti 2015, men fortsatt studera på deltid för att komplettera sin behörighet till en utbilding som startad januari 2016. Under perioden som hon studerade på deltid stod hon också till arbetsmarknadens förfogande, och det är denna period medlemmen har rätt till ersättning.

- Tiden för att överklaga första beslutet hade löpt ut, men jag läste i lagen om arbetslöshetsförsäkring och bad att få arbetsgivarintyg, studieresultat och intyg från kompetenscentrum.

- Den 15 oktober skickade jag in första överklagan. Den grundar sig på 16 § Förordningen (2014:1 045) om arbetslöshetsförsäkring.

- Tre dagar senare fick vi svar från a-kassan att medlemmen inte ansågs som arbetssökande fast hon studerat på deltid. Så jag bad medlemmen skicka datum när hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen.

- Andra överklagan skickade jag in den 7 december, eftersom hon har rätt till ersättning från a-kassan i högst 20 veckor som deltidsstuderande när utbildningen inte finansieras av något studiestöd.

- Efter tre dagar ringde a-kassan upp medlemmen och förklarade att man ändrat sitt beslut, och att hon får ersättning för den period hon har rätt till ersättning.

Vad blev resultatet efter alla turer med a-kassan?

Resultatet blev att medlemmen till slut fick retroaktiv ersättning på 28 178 kronor. Trots att jag arbetar för en annan sektion var det inga problem att hjälpa medlemmen. Jag är väldigt glad att det blev ett positivt slut. 

Dela sidan