Inget beslut om Svartedalen men positiva resultat från utvärderingen


2016-04-22

Den 21 april manifesterade medlemmar från Kommunal Västra Hisingen för att projektet med förkortad arbetstid inte ska avbrytas i förtid. Kommunfullmäktige hade frågan på sin agenda, men hann tyvärr inte med att behandla den under mötet.

Ett femtontal anställda vid Svartedalens äldreboende trotsade de kalla vårvindarna och tog plats utanför Kronhuset där fullmäktige skulle ha sitt möte. De lät ingen passera utan att få med sig ett flygblad med Kommunals argrument för att låta projektet löpa tiden ut. Även medlemmar från Kommunal Spårvägen Trafik Teknik var med för att visa sitt stöd.

Intresset för projektet är stort och både GP, Västnytt och P4 Göteborg var där och talade med medlemmarna om varför de ville se en fortsättning på projektet och hur de upplever att det är att arbeta kortare dagar.

Delutvärdering presenterades

Samma dag som manifestationen hölls presenterades också en delrapport av hur arbetstidsförkortningen fungerar så här långt. Följdforskaren Bengt Lorenzon kunde bland annat visa att

  • antalet timvikarier minskat på Svartedalen, samtidigt som det ökat på Solängen - det boende som används som jämförelse samt i Göteborgs stad överlag
  • sjukfrånvaron minskat på Svartedalen till 5,8 %, samtidigt som den ökat i Göteborgs stad, till 12,1 %
  • personalen på Svartedalen upplever sig markant piggare, friskare och mindre stressade än kollegorna på Solängen
  • Det utförs i snitt 64 % fler aktiviteter med de boende än på Solängen

Att få veta hur verksamhetens och samhällets ekonomi påverkas av förkortad arbetstid vore mycket intressant och det får vi ockå en bättre bild av om projektet får löpa tiden ut.

Dela sidan