Ilska och förvåning efter varslet


Oro, ilska och förvåning. När Kommunal bjöd in medlemmarna på Karolinska Universitetssjukhuset till informationsmöten angående det varsel som lades för en vecka sedan blev det mer än fullsatt.

Det var var så många som ville komma på Kommunals informationsmöte om varslet på Karolinska universitetssjukhuset att trapporna användes som sittplatser.
Det var var så många som ville komma på Kommunals informationsmöte om varslet på Karolinska universitetssjukhuset att trapporna användes som sittplatser. Catharina Häggbom, längst fram, är förhandlingsansvarig för Kommunal på sjukhuset.
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

Under torsdagseftermiddagen höll Kommunal medlemsmöten på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Solna. Förra onsdagen varslades 350 undersköterskor och stödpersonal på Kommunals avtalsområde. Dessutom varslas 250 läkare.

- Jag trodde inte att det var sant när jag fick beskedet. Jag fick det via ett telefonsamtal när personen som ringde frågade om jag hade blivit varslad och jag förstod inte vad det handlade om. Sedan gick jag in och började läsa tidningarna på webben för jag var inte på jobbet då, sa Louise Hemmingsson, barnspecialistundersköterska på barnneurologen öppenvården och arbetsplatsombud.

Många frågor

Enligt Kommunals beräkningar har det under 2019, fram till och med augusti, arbetats övertid motsvarande ungefär 520 helårsanställningar på Kommunals avtalsområde på Karolinska universitetssjukhuset. På grund av det nuvarande anställningsstoppet är dessutom över tusen personer visstidsanställda för att hålla upp verksamheten.

- Det går inte ihop med varslet. Det är inte rimligt att ta bort 350 undersköterskor, det leder också till att andra säger upp sig. Den vård vi har kvar är tyngre i och med att det blir fler enkelrum, arbetsgivaren måste förstå att det tar mer personal med en person i ett rum än fyra personer i ett rum, sa Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

I Solna var mötessalen så överfull att trapporna användes som sittplatser. Många människor ger många frågor. Vilka grupper av undersköterskor omfattas? Gäller LAS (lagen om anställningsskydd)? Hur lång tid tar det från varsel innan arbetsgivaren börjar prata med dem det berör? Kan jag fortsätta jobba även om jag är äldre än 65 år?

Svaren var att alla berörs utom sterilverksamheten, LAS gäller, sex månader och ja.

"Hjälp oss sprida information om varslet"

Många undrade också vad Kommunal gör eller hade förslag på vad Kommunal kan göra.

”Låt politikerna jobba här”, var ett förslag.

- Det är ingenting för politiker, det är ett alldeles för avancerat jobb för dem, sa Catharina Häggbom och rev ner skratt innan hon fortsatte:

- Vi behöver många medlemmar som gör det här med oss. Hjälp oss sprida information om varslet och vad det innebär på sociala medier och till allmänheten. Skriv till politiker och till styrelsen.

Knappar med texten ”Varslad” och vykort att skicka till Irene Svenonius (M), högst politisk ansvarig för sjukvården i Stockholm, tog slut i ett nafs.

I nästa vecka planeras nya möten i Huddinge och Solna på kvällen, framför allt för att personal som arbetar natt ska få chansen att få information och ställa frågor. Mer information om datum och tider kommer att publiceras här och skickas ut till berörda medlemmar via mejl och sms.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar