Hur ser arbetsvillkoren ut inom hushållsnära tjänster?


Karin Granath är just färdig för dagen. Hennes bil står parkerad utanför huset på den lugna villagatan i Solsidan. Hon arbetar åt Homemaid och har städat åt sin sista kund för dagen.

Karin Granath arbetar med hushållsnära tjänster sedan 2013. Hon är anställd på Homemaid - ett av de större företagen i branschen och hon trivs bra med sitt jobb.

- Jag har ett förflutet inom kök där jag jobbade som kallskänka på lunchresturanger och catering. Eftersom jag hade utvecklats så mycket som jag kunde inom det yrket så kändes det som att det var dags att göra någonting annat. Men jag visste inte riktigt vad så jag provade att jobba åt Homemaid, säger Karin. 

Bytet av arbete betydde att hon gick från heltid till att idag ha en tjänstgöringsgrad på 50 procent. - Det var utvecklande att byta bransch. Du växer som person av att göra det.

- Men det blev en otryggare tillvaro. Den här branschen funkar så att de vill ha många på låg tjänstgöringsgrad.

Karin vill gärna bli arbetsplats- och skyddsombud men det är svårt att samla ihop kollegor. Det talas många språk och det finns en rädsla över att ett medlemskap i facket skulle kunna hota anställningen eller medföra andra besvär.

Facklig verksamhet behövs

- Idag har vi ingen facklig verksamhet över huvud taget. Det är det som behövs. Jag skulle vilja kunna hjälpa mina arbetskamrater om det blir något knas, säger Karin.

Hon menar att det finns ett stort behov av arbetsplatsombud i branschen. Vanliga problem är att få ersättning för restid, rätt lön och att få rätt antal semesterdagar.
- Det finns många arbetsmiljöfrågor att arbeta med.

Karin ser många positiva sidor med sitt arbete.
- Det är självständigt och det känns bra att kunna göra skillnad. Mina kunder är fantastiska - de är trevliga och uppskattar mig. Här ser kunderna mig som en person. Jag har varit med om att vissa kunder har sett mig mer som en piga och tagit för givet att jag skulle göra allt som jag blev tillsagd.

Ett enkelt jobb?

I samhällsdebatten är hushållsnära tjänster ofta ett exempel på enkla jobb.
- Det är ju inte enkelt! Det är tungt. Du måste ha materialkunskap – du kan inte använda vilka sprayer som helst på alla material. Framförallt är det viktigt att ha en positiv attityd. Du måste göra det där lilla extra.

I samma andetag som debattörer talar om enkla jobb menar de också att det skulle vara bra att sänka ingångslönerna för att fler ska komma in i branschen. - Det är inte svårt att komma in i branschen idag, men få har heltid och vi har redan väldigt låga löner – så nej lönerna kan inte sänkas, säger Karin Granath.

Karin Granaths arbetsplats är i andra familjers hem, vilket väckt många tankar om samhällsutvecklingen hos henne.
- Visst är det konstigt att familjerna inte hinner städa själva? Det är bra att det finns möjlighet att köpa in hjälp, men jag är fascinerad att det har blivit på det här sättet.

Hemma är det maken som städar. 

- Vi delar självklart på allt och jag lagar mera mat numer sedan jag slutade arbeta med det. Jag tror faktiskt han tycker det är lite kul att städa, säger Karin Granath och ler. Hon ställer in sin väska i den egna bilen som hon kör till sina arbetsplatser - utan att ha ersättning för restiden. 

Helt klart behövs det fler arbetsplatsombud i branschen. 

Har du svårt att få till träffar med kollegorna för att prata fackligt enagagemang? Läs hur du kan göra här! 

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar