Helena vill förbättra arbetsmiljön på kyrkogården


Helena Sandberg är stolt över det jobb som hon gör tillsammans med arbetskamraterna på kyrkogården i Lund. Men det finns alltid saker att förbättra, till exempel när det gäller arbetsmiljön, därför tog hon tog steget och blev fackligt engagerad.

Det är inte alla som passar att bli kyrkogårdsarbetare, tror Helena Sandberg.

- Det är en viss typ av människor – vi som tycker om att ta i och vara utomhus.

Och det är just de ingredienserna som gör att hon trivs så bra med jobbet.

- Jag älskar att jobba ute på kyrkogården och är stolt över det arbete vi utför. Många människor passerar platsen, jag tänker ofta på att om vi inte fanns skulle det inte se så roligt ut här. När jag kommer hem på kvällen känns det alltid bra, jag har gjort nytta.

Men det finns även saker med jobbet som inte är lika bra. När hon började för 17 år sedan var arbetsplatsen exempelvis inte särskilt jämställd.  Det fanns en tydlig tendens att män fick helårsanställningarna medan kvinnor bara fick säsongsanställningar. Männen fick också alla de uppgifter som handlade om maskiner och verktyg och skyddskläder var helt anpassade efter män. Det irriterade Helena Sandberg.

- Man behöver inte vara man för att köra en maskin! Okej, män har större muskelmassa, men det här är 2000-talet – det går att anpassa arbetet efter den som ska utföra det. Jag är en riktig nörd när det gäller sådana saker.

Det fackliga engagemanget växte

Så småningom blev hon engagerad i facket och tog på sig allt fler uppdrag i Kommunal. Största drivkraften var att förbättra arbetsmiljön.

- Det kan tyckas fridfullt på kyrkogården, men bitvis är det farligt. Arbetet kan vara väldigt tungt.

Som fackligt förtroendevald har hon många gånger gjort ordentlig skillnad i medlemmarnas vardag. Som den där gången hon hjälpte en medlem som ville öka sin tjänstgöringsgrad.

- Hon hade kämpat länge för att få jobba fler timmar. Efter långa förhandlingar fick jag upp både tjänstgöringsgraden och lönen. En sån dag känns det extra bra, säger Helena Sandberg.

Under några år arbetade hon fackligt på heltid som regionalt skyddsombud. Men hon längtade tillbaka till jobbet och att få vara utomhus på dagarna och efter en sjukskrivning har hon nu avsagt sig de flesta uppdragen.

- Jag har backat för tillfället, men snart är jag på banan igen, lovar hon.

Platsen i styrelsen för den lokala sektionen i Kommunal har hon kvar. Dessutom har hon ett uppdrag som hon tycker särskilt mycket om, hon är en del av avtalsdelegationen.

Fick släppa det lokala

- Första gången jag fick frågan blev jag så hedrad. Det är ett viktigt jobb som påverkar hur medlemmarna har det på jobbet. Jag fick släppa det lokala helt och skaffa en mycket större överblick. Att få vara med och vässa i paragraferna – det var så spännande.

Helena Sandberg tror på fackets kraft, att det är en styrka att vara många. Men hon tror också att facket måste förändras med tiden.

- Vi måste vara på hugget och få kontakt med de unga individualisterna. Alla borde vara med i facket. Vi får inte glömma att tillsammans är vi många individer.

Om Helena Sandberg

Ålder: 54
Yrke: ”Dödgrävare, brukar jag säga! Men kyrkogårdsarbetare är den korrekta titeln.”
År i yrket: 17
Fackligt uppdrag: sitter i sektionsstyrelse och avtalsdelegation

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar