Huvudhandledare för det arbetsplatsförlagda lärandet på sjukhuset i Eksjö


Annelie Huhtimo är huvudhandledaren för det arbetsplatsförlagda lärandet (apl) på Höglandets sjukhus i Eksjö. Hon är den som har till uppgift att se till att eleverna får rätt kunskap och framförallt trivs sjukhuset. Kommunal är helt övertygad om att Annelie är helt rätt person. Det lyser om henne när hon pratar om uppdraget.

Annelie Hutimo, huvudhandledare för APL-organisationen på Eksjö sjukhus.
Kommunal träffar Annelie Hutimo, skötare psyk A och huvdhandledare för APL-verksamheten, i Eksjö sjukhus bibliotek
Foto: Sebastian Westman

Annelie Huhtimo, skötare på psyk A, är huvudhandledare för det arbetsplatsförlagda lärandet på Höglandets sjukhusområde. Det betyder att Annelie Huhtimo har det övergripande ansvaret över elevhandledarna på respektive avdelning.

Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom gymnasiesärskolans nationella program ska genomföra delar av utbildningen på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande och kan även förekomma inom vuxenutbildningar och högskoleförberedande program. De studenter som är aktuella för Höglandets sjukhusområde pluggar vård och omsorg.

Vi träffar Annelie Huhtimo på sjukhusets bibliotek, för att prata om vad hon gett sig in på.

Vad är din roll som huvudhandledare för det arbetsplatsförlagda lärandet?

- När jag sökte visste jag inte riktigt vad det var för tjänst, eller vad som förvändades av mig, men jag fick en beskrivning; att vara huvudhandledare innebär för mig att säkra det arbetsplatsförlagda läradet, pedagogiken, kvaliteten och utvecklingen, men också att vara ett stöd och ha ansvar för handledare och student.

- Jag håller i alla trådar och kontakter, första träffen med alla handledare hade vi den 21 oktober i år, då hade jag fart runt på de olika avdelingarna och fått fatt i handledare, idag är vi tretton stycken men vi behöver bli fler.

När du vet vad som krävs av dig, hur känns det att ha tackat ja?

- Det känns spännande, det är roligt att träffa så många olika människor, det händer mycket hela tiden och det tycker jag om.

Det arbetsplatsförlagda lärandet har lyfts ytterligare i och med certifieringen vård- och omsorgscollage, hur ser du på det?

- Det är jättebra, vi sitter i programråd med skolorna, vilket är jätteviktigt, framförallt att alla träffas och diskuterar verksamheten; vi vill ju alla att det ska bli en så bra utbildning som möjligt för de som studerar inom vård och omsorg.

Vad hoppas du eleverna tar med sig efter de spenderat sitt arbetsplatsförlagda lärande här?

Målet är att det ska få en positiv syn på arbetet inom vården, och jag hoppas att de vill komma tillbaka och arbeta här, och givetvis att det lärt sig mycket!

Vad händer nu?

- Just nu jobbar jag med stipendier, jag hör av mig till läranra på repektive program som lämnar namn och motivering på elever de tycker utmärkt sig extra, sen skicka jag det vidare till Futurum i Jönköping som i sin tur skickar det till politikerna som delar ut. Förra året gjorde jag allt själv.

Vad händer den närmsta framtiden?

-Jag behöver nå alla elever på något sätt, så de vet att jag finns och att de kan vända sig till mig.

- Jag planerar, eller vill, samla alla elever och handledare för att byta erfarenhet och på det sättet stärka verksamheten, för mig är det viktigt att alla känner sig delaktiga.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar