Hallå där, Sladjana Gustafsson - Kommunal Västs nya vice ordförande!


2020-09-20

Kommunal Väst är så glada över att få välkomna Sladjana Gustafsson som ny vice ordförande på avdelningen!

Under ett tête-à-tête berättade Sladjana bland annat om sin långa fackliga bakgrund, sina fritidsintressen och sin övertygelse om att kraften av fler är oslagbar.

Grattis, Sladjana - vilken grej! Vad betyder det här förtroendet för dig?

Det är ett stort uppdrag, och mycket hedersamt att bli vald. Jag vet ungefär vad uppdraget innebär, men eftersom det här är första gången som man gjort ett aktivt val till vice ordförande, så kommer rollen att formas efterhand. Det betyder mycket att tillsammans med resten av ledningen och avdelningsstyrelsen föra Kommunal vidare framåt. Jag kommer att ha huvudansvaret över ekonomin, men resten får Anna och jag landa i tillsammans, efterhand.

Hur har ditt fackliga engagemang sett ut fram till uppdraget som vice ordförande?

Jag blev medlem i Kommunal på 90-talet, och i början av 00-talet blev jag invald som ersättare till sektionsstyrelsen i Ale. Efter ett par år blev jag ordinarie ledamot i styrelsen, och sedan tillfrågad om att ta över rollen som sektionsordförande, när den dåvarande ordföranden hoppade av sitt uppdrag. Jag har varit både arbetsplatsombud och skyddsombud, haft uppdrag som kongressombud, förhandlat för Avdelning Väst, suttit i avtalsdelegationen, i valberedningen på förbundet, och i avdelningsstyrelsen här i Väst, både som ersättare och ordinarie. Så man kan säga att jag har gått hela vägen.

Vad innebär uppdraget för dig rent känslomässigt - är viceuppdraget ett uppnått mål för dig?

Nej, jag har aldrig haft som mål att nå någon specifik post. Målet har i stället alltid varit att få vara delaktig och påverka på olika vis i vår förening. Vilken post man har är egentligen ointressant, så länge man kan påverka.

Vem är den privata Sladjana?

Jag är 42 år gammal, gift och har ett barn och två bonusbarn. Jag är ursprungligen från Sarajevo i forna Jugoslavien, och kom till Sverige som 14-åring som ensamkommande barn, tillsammans med min lillasyster. Jag älskar att umgås med familj och vänner, att simma och att njuta av skog och natur.

Och yrkes-Sladjana?

Jag är utbildad undersköterska och mentalskötare i botten, men anställd som personlig assistent sedan 2002. I dag jobbar jag dock bara fackligt och delar min tid mellan avdelningen och sektion Ale, där jag sköter löneförhandlingarna. 

Vilka fackliga frågor brinner du mest för?

För mig handlar det framför allt om att få vara med och påverka och förändra. Rättvisa är också väldigt viktigt för mig. Det är det som har tagit mig dit där jag är i dag. Rättvisa tillsammans med jämställdhet. Och det är viktigt att lyfta fram att det inte bara handlar om kvinnor. I Kommunal har vi många manliga medlemmar som arbetar i kvinnodominerade yrken och som därmed inte heller är jämställda. 

Hur hoppas du att ditt och Anna Skarsjös samarbete kommer att se ut?

Jag hoppas att det nära samarbete som vi alltid har haft ska fortsätta, och att vi kommer att stötta och hjälpa varandra på bästa sätt, och bolla saker sinsemellan.

Vad känns mest spännande i din nya roll som vice ordförande?

Ekonomi och budgetarbete. Jag har jobbat lite med budget på sektionsnivå, men aldrig i en så stor organisation som Avdelning Väst ju faktiskt är. Det ska bli spännande att få lära sig en massa nytt!

Vilken är den svåraste utmaningen för Kommunal framöver?

Den närmsta stora utmaningen är så klart avtalsrörelsen. Vi behöver lyckas med att få till bra avtal. Det handlar på sätt och vis om överlevnad, eftersom våra medlemmar har stora förväntningar på att vi ska förhandla fram bättre villkor för dem. Annars är vår stora utmaning medlemsrekrytering. Vi behöver komma till ett läge där medlemmar värvar medlemmar i mycket större utsträckning.

Hur går det i avtalsrörelsen? Får våra medlemmar den löneökning de förtjänar?

En löneökning blir det, fast ur ett arbetsgivarperspektiv så får vi inte det vi begärt. Men med tanke på covid-19, tillsammans med det engagemang och den uppbackning vi har bland våra medlemmar, så hoppas jag verkligen att Kommunals yrkesgrupper äntligen blir sedda. Det är vi som driver Sverige igenom pandemin!

Vad är viktigast för dig att förmedla i din roll som vice ordförande?

Tillsammans kan vi förflytta berg. Ingen kan göra allting själv, men tillsammans klarar vi allt!

Vilket är ditt främsta motto i livet?

Allt är möjligt!

Fotnot: Sladjana valdes till vice ordförande per acklamation, under representantskapsmötet den 24 augusti.
Mer om repskapet och samtliga valresultat hittar du här.

Dela sidan