Facklig seger för hemtjänsten i Nordmaling


2022-04-13

Hemtjänstpersonalen i Nordmaling har i flera år använt sina egna bilar i tjänsten. Men den senaste tidens höga bränslepris har gjort att man gått back ekonomiskt på jobbet. Detta tände en facklig gnista i arbetsgruppen - som nu fått kommunen att köpa in fler tjänstebilar.

Hemtjänstpersonal utanför jobbet.
Undersköterskorna Terese Holmberg-Berggren och Sofia Nilsson.
Foto: Kommunal

Hemtjänstpersonalen i Nordmaling har i flera år kört runt i egna bilar på arbetstid, och har under lång tid försökt lyfta frågan om fler tjänstebilar med ansvariga chefer på kommunen - utan resultat.

– “Det finns inte resurser att lägga på det”, det är svaret vi har fått, säger undersköterskan Terese Holmberg-Berggren.

Men trots att bränslepriserna stigit i rekordfart - har milersättningen legat kvar på samma låga nivå. Detta har gjort att personalen gått back ekonomiskt på jobbet.

– Och det är inte bara bränslet, det är säkerheten. En del har inte råd med nyare bilar heller. Hur bra koll har man på att vi tar oss säkert fram? Det är ju arbetsmiljön, säger undersköterskan Sofia Nilsson.

Det tände en gnista.

Kommunen gav med sig 

Hela arbetsgruppen tog tillsammans fram en skrivelse och lämnade in till kommunen. Kort därefter snappade lokala medier upp saken - och Terese Holmberg-Berggren och Sofia Nilsson pratade om situationen i både radio och tidning. Sedan gick det snabbt.

– Det var av en slump jag hörde kommunalrådet på radion efter att vi varit där. Då sa hon att hon skulle leasa två nya bilar och två nya elcyklar. Men vi har inte haft någon som kommit hit och berättat det, säger Terese Holmberg-Berggren.

Personalen känner sig glada över de nya bilar och elcyklar som utlovats. Men den fackliga glöd som tänts i arbetslaget har inte falnat för det.

– Om man står där själv och vill något är det jättejobbigt. Men när man ser att folk hakar på - då blir vi starkare. Vi börjar så här och så blir det bättre och bättre, säger Terese Holmberg-Berggren.

Dela sidan