Facklig framgång - medlem fick fast anställning efter snabb och proffsig hjälp av Kommunal


2021-12-30

En medlem i Sundsvall upptäckte att hennes LAS-dagar inte ökade trots flera månaders arbete som vikarie. Efter kontakt med Kommunal visade det sig att medlemmen haft fel anställning och hade rätt till fast anställning.

Facklig framgångs mönster på halva bilden och ordförande Louise häggquist framför kommunhuset i Sundsvall på andra delen
Louise Häggquist, sektionsordförande i Sundsvall Barn och utbildning
Foto: Foto Kommunal Mellersta norrland

2018 började medlemmen arbeta som elevassistent på en skola i Sundsvall. Hon hade då redan varit anställd på skolan ett tag i olika former av anställningar och samlat på sig ett visst antal  LAS-dagar.

- När jag jobbat ett tag som elevassistent ville jag checka av att mina LAS-dagar stämde och då upptäckte jag att det inte hade hänt något med dem även fast jag jobbat i flera månader som vikarie.

Jag kände att något var fel och upplevde att arbetsgivaren inte heller hade så stor koll på detta.

Arbetsplatsombudet på min arbetsplats tyckte också att detta var konstigt och tog kontakt med den lokala sektionen på Kommunal.

Sektionen agerade fort och startade en utredning samt begärde en överläggning med arbetsgivaren.

- I överläggningen kom vi fram till att arbetsgivaren hade ändrat anställning i början på året för att undvika in konvertering och när HR ändrade till rätt anställningsuppgifter visade det sig att medlemmen skulle ha rätt till fast anställning då hon tjänat ihop tillräckligt mycket LAS-dagar, Säger sektionsordförande för Sundsvall Barn och utbildning Louise Häggquist.

Efter överläggningen kontaktade Louise medlemmen och informerade om att hon nu hade rätt till fast anställning.

Det kändes helt fantastiskt, från att ha haft en timanställning som i  sig inte ger så mycket trygghet hade jag nu en fast anställning. Det blir ju en otrolig trygghetskänsla och lättnad, speciellt nu när jag och min sambo väntar barn.

Hur upplevde du att Kommunal hanterade ärendet?

- Det gick väldigt snabbt och smidigt. Upplevde dem som otroligt proffsiga och kände mig trygg hela tiden. Nu har man ju verkligen fått känna på vikten av att vara medlem och få hjälp. Jag har väl alltid förstått att det är bra att vara med i facket men nu fick man ju verkligen ett kvitto på hur viktigt det är när man väl behöver hjälp med lite krångligare saker som LAS och andra regler m.m.

- Jag vill understryka att jag hela tiden känt att arbetsgivaren ville ha kvar mig och tyckte om mig som person så jag känner inget agg mot dem på det sättet men det är tråkigt att sånt här kan uppstå på grund av olika anledningar. Ibland tror jag inte att arbetsgivaren har koll på sådana här saker och än mindre vi som är anställda på olika typer av anställningar. Då är det bra att Kommunal finns för oss medlemmar som experter på området.

- Nu känner jag mig otroligt lättad och trygg i att jag har ett jobb att komma tillbaka till efter föräldraledigheten.

Dela sidan