Facklig framgång: Habo kommun inför ny rutin gällande friskvårdsbidrag!


Vad hände egentligen med skrivelsen om utbetalning av friskvårdsbidrag till Habo kommun?

Ett foto på en tjej som sitter på ett bord och ler mot kameran. Tjejen har arbetskläder på sig och håret är halvt uppsatt.
Sofi Åkesson, skyddsombud
Foto: Kommunal

Camilla Yngvesson och Anki Fodor, sektion Habo/Mullsjö, lämnade in en skrivelse om utbetalning av friskvårdsbidrag till Habo kommun under våren 2023. I början av november kom beskedet att kommunen gått med på att införa en ny rutin. Något som Habo/Mullsjö ser som en facklig seger!

Vi är väldigt glada att arbetsgivaren lyssnade och gick med på att införa denna nya rutin. Detta gynnar inte bara medlemmar i Kommunal utan alla tillsvidareanställda i Habo kommun. Vi tror att detta kommer att få fler att faktiskt ha möjlighet att använda sig av friskvårdsbidrag. Något som känns väldigt viktigt i dagens tuffa tider!

Camilla Yngvesson och Anki Fodor, Kommunal sektion Habo/Mullsjö

En som redan hunnit använda sig av friskvårdsbidraget är skyddsombud Sofi Åkesson. 

Vad tycker du om den nya rutinen för utbetalning av friskvårdsbidrag?

- Jag tycker den är smidig och lätt att nyttja eftersom man får tillbaka pengar samma månad. Kommunen gör till och med extra utbetalningar så man behöver inte ligga ute med pengarna så länge. 

Tror du att den nya rutinen kommer göra att fler väljer att nyttja friskvårdsbidraget?

- Jag hoppas på det. Att folk får upp ögonen för bidraget och vågar utnyttja det nya sättet. Man har märkt av tydligt att folk inte använder sig av friskvårdsbidraget eftersom att de inte har råd att ligga ute med pengarna så länge med tanke på inflationen. 

Ny rutin för utbetalning av friskvårdsbidrag

Från och med januari 2024 införs en ny rutin för utbetalning av friskvårdsbidrag, där friskvårdsbidraget betalas ut löpande under året till dig som är tillsvidareanställd.

Det är två olika rutiner beroende av anställningsform:

  • Tillsvidareanställda får utbetalning varje månad. Ingen hänsyn tas till anställningstid för bidragets storlek.
  • Timanställda och visstidsanställda får utbetalning 2 gånger/år. Hänsyn tas till anställningstid för bidragets storlek.

Maxbeloppet på 2000 kr/år gäller fortfarande.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar