Erika i Borås gör arbetsplatsen bättre


2016-05-23

Erika Bartholdsson är ett av Kommunals arbetsplats- och skyddsombud. Hon gör ett otroligt viktigt jobb på sin arbetsplats.

Erika Bartholdsson
Foto: Sandra Rensfeldt

Erika Bartholdsson är relativt ny som fackligt förtroendevald. Det var ungefär två och ett halvt år sedan sen hon började få intresse för att engagera sig. Det var en gruppchef, som själv varit fackligt aktiv innan hon blev chef, som lyfte frågan om att ha ett arbetsplatsombud - det blev Erika.

- Att få arbetskamraternas förtroende är en fantastisk förmån och mitt intresse växte för fackliga frågor  när jag insåg att man själv kan vara med och förändra, säger Erika.


Erika har alltid varit med i facket sedan hon började jobba men beskriver sig som att hon var en av de osynliga medlemmarna som betalar avgiften men som inte synts och hörts. Idag är Erika ett uppskattat och engagerat arbetsplats- och skyddsombud. Hon valdes även till huvudskyddsombud hösten 2015. Det innebär att hon samordnar alla skyddsombud i den verksamhet inom privat sektor där hon jobbar i Borås.


Erika bor i Borgstena med sin familj men jobbar i Borås som boendestödjare på gruppbostad. I rollen som skyddsombud vakar hon över arbetsmiljöarbetet på sin arbetsplats. Den största utmaningen som rör arbetsmiljön just nu säger hon är schemaläggning. Det boende som Erika jobbar på blev nyligen uppköpt av ett bolag som gjort sig kända i Sverige genom neddragningar och försämrade villkor. Hon har själv suttit med i många förhandlingar med företaget där hon starkt ifrågasatt företagets planer på att dra ner personalens tjänstgöringsgrader.

- Vi har frågat hur de tänker sig att vi ska kunna hinna med allt på mindre tid. För mig går den ekvationen inte ihop, säger Erika.


Erika ångrar inte en sekund att hon engagerade sig fackligt på sin arbetsplats. Hon beskriver hur hon utvecklats som person och att hon fått upp ögonen för hur hon kan påverka sin egen och arbetskamraternas arbetssituation. Erikas tips till andra som kanske tänkt tanken att engagera sig men som inte riktigt vet hur?

– Prova! Gå på allt du kan, medlemsmöten, utbildningar – alltihop. Den viktigaste insikten är att det inte är någon som är facket, utan facket är vi – medlemmarna, avslutar hon.

Dela sidan