Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Telefonproblem

Kommunal Direkt - för frågor om ditt arbetsliv - går inte att nå via telefon just nu. Felsökning pågår. Du kan alltid mejla oss.
Stäng

Facklig framgång: Efter Kommunals larm - nu måste Borås djurpark åtgärda arbetsmiljön!

Facklig framgång på Borås djurpark
Foto: Unsplash
2020-02-17
Efter att Kommunals skyddsombud larmade om brister i arbetsmiljön i höstas har nu arbetsmiljöverket tagit ställning. Djurparken hotas av vite om inte en riskbedömning görs av alla 65 djurarter innan den 15 juni i år.

Tidigt i höstas anmälde Kommunal Borås djurpark till Arbetsmiljöverket efter flera brister. Några av bristerna var att det var lätt för besökare att nå fram till tigrarnas galler.

Kommunal hade då larmat för djurparkens ledning om säkerhetsbristerna med de valde att inte göra något. Responsen på Kommunals synpunkter uteblev helt.

Dessutom tyckte Kommunals medlemmar på arbetsplatsen att djurparkens arbetsmiljöpolicy inte följdes. Till exempel gjordes inte skyddsronderna, vilka är viktiga för att upptäcka brister i arbetsmiljö och därför bad de om ett möte för att lyfta arbetsmiljöproblemen.  

När skyddsronderna väl gjordes upptäcktes flera antal brister i säkerheten och arbetsmiljön. Bland annat så fungerade inte ventilationen inne hos björnarna fungerade, det var mögel i lejonhusets källare och de anställda påtalade att besökare lätt kunde nå fram till tigrarnas galler.

Efter ett halvår utan åtgärder från arbetsgivarens sida anmäldes djurparken till Arbetsmiljöverket. Efter att de tittat över problemen har nu djurparken hotats med vite om inte åtgärder görs innan den 15 juni i år.