Det behövs fler barnskötare i Falkenberg


Sektionsordförande Maria Jörmalm Andersson, Kommunal Falkenberg, svarar på Lisa Nords, verksamhetsansvarig för förskolan i Falkenberg, text om rekryteringsproblematiken inom förskolan i Falkenberg.

Replik till Lisa Nord Verksamhetsansvarig för förskolan i Flakenberg (HN 24/10) angående kommande behov av behörig perosnal inom förskolan "risken finnas att vi måste anställa outbildad personal eller barnskötare istället för förskollärare".

Förskolan ska vara utvecklande, lärande, rolig och trygg för barnen. Dena ska vara en service för föräldrar så de kan arbeta eller studera. Detta dubbla syfte kan bara uppnås om barnen får trygga relationer med förskolans pedagoger. För att skapa kontinuitet i förskolans arbetslag krävs en långsiktig personalpolitik. Den behöver bygga på heltid- och tillsvidareanställningar och se kompetensen både hos yrkesutubildade barnskötare och högskoleutbildade förskollärare.

Kommunal är oroad att det inte verkar finna en långsiktig personalpolitik. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden försöker omvandla barnskötartjänster till förskollärartjänster, fast det står i skollagen att verksamheten ska utföras av ett arbetslag med flera kompetenser. Från arbetstagarsidan finns ingen oenighet. Kommunal och förskollärarnas fackförbund Lärarförbundet är överens om att olika kompetenser i förskolan kompletterar och berikar varandra. Känslan är att man på förvaltningsnivå och från politiskt håll inte förstått att barnskötare har en utbildning som det finns behov av i verksamheten. Det verkar också som de glömt att de har ansvar för att det går att utbilda sig i Sverige.

En långsiktig perosnalpolitik behövs för att möta barnomsorgens rekryteringsutmaningar. Till år 2022 bedömer SKL att 22 000 barnskötare kommer behöva rekryteras för att täcka det akuta behovet, då delar det i delar av landet är brist på barnskötare och förskollärare. Målet för Kommunal är att det ska finnas fler barnskötartjänster. Barnskötare är ingen nödlösning, det är en långsiktig personalpolitik.

  • Det behövs ett kunskpaslyft med fler åtgärder, bland annat fler utbildningsplatser i barn- och fritidsprogram; insatser som koombinerar utbildning och praktik. på det sättet akn unga bli utbildade inom ett yrke där efterfrågan är stor. Fler unga med fast jobb
  • Kommunal ser även behovet av ett nationellt yrkesvuxenutbildningsprogram för att komma åt de som saknar yrkesutbildning.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar