Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

"Det är väldigt värdefullt att träffa medlemmarna på deras arbetsplatser"

Lisa Bengtsson på arbetsplatsbesök på djursjukhuset Anicura i Jönköping
Lisa Bengtsson på arbetsplatsbesök på djursjukhuset Anicura i Jönköping
Foto: Kommunal
2017-11-14
Djursjukvården är en bransch som expanderar stort. Antalet djursjukhus blir allt fler och större. Lisa Bengtsson, Kommunals tredje vice ordförande, har ansvar för bland annat den gröna sektorn och besökte i slutet av oktober djursjukhus i Jönköping och Slöinge.

Det är en något kylig morgon och Lisa Bengtssons klädsel avslöjar hennes ridintresse. Hon har en egen häst och hennes varma väst är vanlig i stallmiljöer. Hon är på väg till djursjukhuset Anicura i Jönköping tillsammans med Julia Svenker och Lena Ek från sektion trafik/djur/natur i Kommunals avdelning Sydväst.

Som fackligt förtroendevald är det viktigt att prata med medlemmarna om vad de vill förbättra i sitt arbete – det kan handla om scheman eller att ha rätt bemanning, säger Lisa Bengtsson.

Nya arbetsplatsombud

Besöket på djursjukhuset gav tillfälle till samtal om verksamheten på arbetsplatsen.

- Det var ett väldigt intressant besök. De anställdas engagemang och att de verkligen vill förbättra saker var inspirerande.

Två medlemmar berättade att de gärna skulle vilja bli arbetsplatsombud. 

Det gjorde mig så glad! Det är otroligt viktigt att fler blir fackligt engagerade och driver på förbättringar på arbetsplatserna. Vi behöver också fler unga aktiva på alla nivåer. Därför var det extra roligt att just två unga medlemmar var intresserade av att bli arbetsplatsombud.

- En ung tjej blev också medlem i Kommunal idag vilket var kul. Ju fler medlemmar vi är desto större tyngd kan vi få bakom kraven när vi driver fackliga frågor, säger hon.

Den nya medlemmen var intresserad av Kommunals medlemsutbildning som inom en snar framtid även kommer finnas digitalt för dem som inte kan komma loss från arbetet.

- Det är betydelsefullt att fler lär sig om sina rättigheter och vilken skillnad det kan göra att många är medlemmar i facket. 

Lena Ek är fackligt förtroendevald på sektionen och hon följer med på besöket till djursjukhuset. Hon har varit handledare i den nya medlemsutbildningen. 

- Du lär dig om arbetsrättsliga lagar, historiken om den svenska modellen, kollektivavtal och arbetsmiljöfrågor – lite om allt på ett lättförståligt sätt, berättar hon.

Utbildningen utgår från praktiska exempel från arbetsplatserna och är därför användbar för deltagarna.

- Den bygger på egna erfarenheter och väcker nya tankar. Känslan när man gick från kursen var att – jag vill veta mer! säger Lena Ek.

Hästar i Halland

Nästa besök för dagen blev på Hallands djursjukhus. 

- Här träffade vi personal från hästavdelningen. Vi talade med veterinärer och annan personal så vi fick en helhetsbild av hur de olika yrkena samarbetar inom djursjukvården, berättar Julia Svenker, fackligt förtroendevald.

Lisa Bengtsson träffade såväl medlemmar som ickemedlemmar och fick ta emot en del kritik.

För mig är det värdefullt när medlemmar berättar vad de inte är nöjda med och jag håller med om att Kommunal behöver förändras.

Vi jobbar också hårt för att förbättra Kommunal. 

Kritiken här handlade om att Kommunal måste arbeta mer med bransch- och yrkesfrågor.

- Det är ett arbete som vi har påbörjat men där jag vet att det finns ännu mer att göra. Ska Kommunal bli en starkare fackförening och ännu bättre ta tillvara medlemmarnas rättigheter är det den här typen av samtal som behövs.

Det är väldigt värdefullt att träffa medlemmarna på deras arbetsplatser. Det gör att jag kan göra mitt uppdrag på ett bättre sätt, säger Lisa Bengtsson.

Av: Johanna Stjerna