”Det är mycket roligare att jobba i kök idag!”


Ildi Joo är kock på Tegelviksskolan, en F-9-skola i Kvicksund utanför Eskilstuna. Här berättar hon om hur hon och kollegorna arbetar med kvalitet i skolmåltiden.

Mattallrik, medlemmarna i skolköket på Tegelvikens skola, matlagning
Från vänster: Victoria Olsen, Rafid Al-Faili, Ildi Joo och Lena Berghäll Gärd.
Foto: Tegelvikens skola

Mat lagad från grunden

– Det har hänt massor med kvaliteten sedan jag började här för 19 år sedan. Då var det mycket halvfabrikat, pulvermos och färdigpanerade fiskbitar och sådant. Nu lagar vi det mesta från grunden. Det är mycket roligare att jobba i kök idag, säger Ildi Joo. 

– Människor är medvetna om maten på ett annat sätt. Barnen och deras föräldrar vet att det är viktigt vad man stoppar i sig. Dessutom är det en mycket större uppmärksamhet kring maten – tv-program, tävlingar och så vidare. Tidigare var det vanligt med transfetter i till exempel buljonger, men nu är det tack och lov borta, berättar Ildi.

Hon berättar om hur meningsfullt det känns att också söka nya sätt att jobba hållbart:

– Vi har inspirerats av ett samarbete där en skola fick ta emot matsvinn från den lokala mataffärens frukt och grönt-avdelning. Så här långt har vi räddat 852 kilo frukt och grönsaker från en närliggande butik. De behöver inte slänga, och vi behöver inte beställa så mycket.

Elevmedverkan för bättre matro

– Matro är en annan viktig del av kvaliteten. Vår skola är byggd utan en matsal, med egna små kök för varje klassrum så att eleverna själva får hämta maten, ta hand om dukning och disk, säger Ildi.

Fördelen är att barnen lär sig att duka och diska, och att det blir lugnare under måltiderna. Men de äldre eleverna tycker inte alltid att det är så kul, de vill träffa kompisar från de andra klasserna under lunchen.

– Eftersom det inte behövs personal för att servera maten är vi ett litet gäng, fyra stycken, som jobbar i köket. Vi har ett rullande schema där alla turas om med allt, säger Ildi och fortsätter:

– Vi har kombinationstjänster där vi lägger en viss tid av våra dagar på städning. Men jag skulle önska mig att få mer tid i köket, till exempel för att baka. Det skulle kännas bra att servera nybakt bröd oftare.

Ökade krav och individuella lösningar

– En annan skillnad mellan förr och nu är ökningen av specialkost och vegetariskt. Det är så många fler som äter specialkost, och det är en kompetens som krävs av oss som jobbar i köket. Vegetarianerna är förstås också många fler. En dag i veckan serverar vi vegetariskt till alla, berättar Ildi.

Dialogen med eleverna och deras föräldrar är viktig, understryker Ildi:

– En gång per termin har vi matråd, där varje klass skickar två representanter. Under matrådet berättar vi om maten, eller om frågor som matsvinn och specialkost, och eleverna får berätta om sina önskemål.

– Vi i köket har också startat Instagramkontot Matkullaholmentegelviken, som många elever och föräldrar följer, tipsar Ildi Joo.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar