Nya siffor från fackförbundet Kommunal och Hyresgästföreningen visar att bostadsbrist leder till personalbrist inom välfärden. Var sjunde ung kommunalare har tackat nej till jobb under de senaste fem åren för att de inte har kunnat hitta en bostad i våra storstäder. Det betyder att sjukhus, äldreboenden och förskolor får problem att rekrytera personal. Och i förlängningen att omsorgen om våra sjuka, gamla och små barn påverkas.
Hyresgästföreningen och fackförbundet Kommunal har tillsammans tagit fram rapporten Lång dags färd mot jobb som undersöker Kommunals medlemmars boende och pendling.
- I Sverige har vi lyckats skapa en social infrastruktur med barn- och äldreomsorg åt alla. Det är något alldeles unikt genom att vi kan bereda alla möjlighet att delta i arbetslivet. För att våra gemensamma samhällsfunktioner ska fortsätta fungera så måste bostadsmarknaden anpassas för att möta behoven hos våra välfärdsarbetare, säger Anders Bergström, förbundskassör Kommunal.
- Staten och landets kommuner måste värna om hyresrätten som ett flexibelt och attraktivt bostadsalternativ för alla. Utförsäljningen av den kommunala allmännyttan måste stoppas samtidigt som vi kraftsamlar för att öka bostadsbyggandet. Det behövs blocköverskridande politiska överenskommelser för att få fart på byggandet, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.