Blåljuspersonal anordnar insamling till Ukraina


2023-02-01

Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in material och donerar fordon till Ukraina, som de själva kör ner till de krigsdrabbade områdena.

– Det känns bra att kunna hjälpa till och göra nytta, säger Magnus Sjöholm, förbundsombudsman vid Kommunal, som tillsammans med andra ska köra ner materialet till Ukraina.

Magnus Sjöholm, förbundsombudsman på Kommunal
Magnus Sjöholm, förbundsombudsman, Kommunal.
Foto: Kommunal

Utanför Stockholms stadshus radar flera utryckningsfordon upp sig, fullpackade med material som ska köras ner till Ukraina. 

Det här är den sjätte sändningen vi gör. Med detta har vi skickat sammanlagt 15 fordon och medicinteknisk utrustning till ett värde av 5,5 miljoner kronor. Det är genom donationer från en mängd olika håll och det känns väldigt bra, säger Magnus Sjöholm.

Två ambulanser, ett utryckningsfordon samt en ombyggd Volkswagen Transporter med lastutrymme som ställts om för ambulanstransport, är de fordon som ska köras ner denna gång. Väl nere i Ukraina måste fordonen kamoufleras för att inte synas från luften. 

 Just ambulanser och andra utryckningsfordon är extra utsatta för attacker, berättar Magnus Sjöholm. 

Det här blir Magnus Sjöholms andra resa till Ukraina. Resan går via Karlskrona och Polen, sedan vidare till Lviv.

Till våra bröder och systrar inom blåljuspersonal i Ukraina. För de är mer än kollegor nu, de är vänner, säger Magnus Sjöholm. 

Blåljus i samverkan

Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan bildades i januari 2018 av poliserna Anders Hallqvist, Jonas Borgström och ambulanssjukvårdaren Pär Johansson för att bistå kollegor inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård med att åstadkomma bättre förutsättningar för deras respektive arbete. Stiftelsen arbetar både nationellt och internationellt utan vinstsyften.

Blåljus i samverkan

Dela sidan