Arbetsgivaren Falkenbergs kommun betalar för arbetsskor


Den 26 november blev det klart att Falkenbergs kommun betalar för arbetsskor till hemtjänstpersonalen och personalen på särskilt boende. Mikaela Forss, arbetsplatsombud och skyddsombud, från Falkenberg har drivit frågan.

Mikaela Forss poserar med nya arbetskäder i kommunhuset i Falkenberg
Mikaela Forss är arebtsplatsombud och skyddsombud för hemtjänsten Norr i Falkenberg. Äntligen är henns kamp för betalda arbetskläder över.
Foto: Sebastian Westman

Mikaela Forss arbetar på hemtjänsten norr i Falkenberg. Hon har drivit igenom frågan om rätt till betalda arbetsskor. Den 26 november i år blev det klart att hemtjänstenpersonalen och personalen på särskilt boende i Falkenberg kommun får arbetsskor av arbetsgivaren. Hemtjänstenpersonalen kommer även få jackor.

Vad fick dig att driva frågan om rätt till arbetsskor?

- 2012 bröjade jag jobba i hemtjänsten, där blev en kollega sjukskriven på grund av förslitningar i ben, rygg och höfter, det var för att hon hade dåliga skor.

- Hon var ensamstående med barn, och att bli sjukskriven slog hårt mot ekonomin, hon hade inte råd att bli sjukskriven. Att få bra skor var en förutsättning för att hon skulle fortsätta jobba.

- Detta väckte gnista inom mig. Jag gick först till verksamhetschefen som sa att det var något vi fick skaffa själva, jag godtog självklart inte detta svar, utan gick vidare och det var då jag tog kontakt med Kommunal.

Vilken hjälp har du fått av sektionen?

Sektionen har stöttat mig genom hela processen och ordnat med kontakter till olika politiker. De vet vad man kan göra och vilka vägar man kan ta.

Hur kom det sig att det också blev jackor?

Vet inte, de har pratat om det länge, så det var något arbetsgivaren själva tog i.

Du har inte bara pratat med arbetgivaren, Kommunal och politiker, du driver även en Facebookgrupp, berätta lite om den?

Jag driver en facebooksida som heter "Betalda arbetsskor, bör va en självklarhet till alla som arbetar i vården". Jag hade drivit frågan ett tag innan jag startade gruppen, men kände att jag behövde mer hjälp och frågan mer påtryckningar underifrån. Idag är vi 236 medlemmar, jag ville få fler att engagera sig, genom facebookgruppen har jag fått en del kontakter med media.

Nu är det klart att det blir arbetsskor och jacka, hur känner du nu när du tänker tillbaka?

Det har varit roligt och tufft ibland, och jag har drivit frågan på min fritid. Det är roligt när det går bra, som när jag lyckades få rabatt på arbetsskor, det var ett stort delmål, men det har tagit lite tid från familjen, så de har fått lida lite, men jag ångrar inget och jag har lärt mig mycket.

Finns det fler frågor som du vill driva?

Ja, jag vill bland annat driva frågan om vår löneskillnad, men det finns mycket i arbetsmiljön som kan bli bättre, bara vi tar tag i det.

Vad vill du säga till dem som vill börja driva en fråga, så som du gjort?

Gör det, börja engagera er, kontakta sektionen, de hjälper er. Det går att förändra och få en bättre arbetsmiljö.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar