Barnskötare i Vännäs fick rejält lönelyft


2022-03-23

I Vännäs kommun låg barnskötarna på fel lönenivå jämfört med andra grupper. Efter påtryckningar från Kommunal vände arbetsgivaren och fick igenom en lönesatsning i samband med att kommunen anställde fler barnskötare

Illustration som föreställer en öppnad låda.
Foto: Kommunal.

Arbetsgivaren Vännäs kommun sade under många år upp barnskötare på grund av "arbetsbrist", för att istället bemanna med förskollärare.

Men verkligheten såg annorlunda ut, enligt barnskötaren Viktoria Wassberg på förskolan Ögonstenen i Vännäs..

– Jag var arbetslös i tio dagar och blev sedan satt på vikariat runt om i Vännäs, jag var som en marionettdocka som blev flyttad. Det är klart att de ringde till mig som jobbat i åtta år. (..) Till slut började jag känna att det här är inte klokt. Vad är det man håller på med? säger Viktoria till Kommunalarbetaren.

Sedan 2019 har kommunen börjat anställa barnskötare igen. Samtidigt satsade de extra på lönen, eftersom kommunens barnskötare låg fel lönemässigt.

– Vi fick dem att ändra uppfattning efter ganska många års påverkan. Kommunal gjorde en riktig seger. Det har inneburit att vi har mycket mer utbildade barnskötare i verksamheterna nu, säger Kommunals sektionsordförande i Syd Västerbotten, Åsa Jansson Lindberg till Kommunalarbetaren.

Artikel i Kommunalarbetaren: Barnskötare i Vännäs ratades i tio år – sedan kom lönesatsningen

Dela sidan