Avtalsdelegaten Ylva: "Bara du som medlem kan påverka"


Ylva Åström, bussförare i Sundsvall, är en av medlemmarna som har blivit utsedd till avtalsdelegat under avtalsrörelsen 2023. Hennes uppgift är att gå igenom inskickade avtalsförslag från andra medlemmar och ihop med sin avtalsdelegation formulera avtalskrav. "Jag brukar uppmana alla mina kollegor att skriva motioner, skriv, skriv!" säger Ylva.

Bild på Ylva Åström.
Bussföraren och medlemmen Ylva Åström sitter i en av avtalsdelegationerna i avtalsrörelsen 2023.
Foto: Kommunal.

Inför avtalsrörelsen 2023 träffades Kommunals alla avtalsdelegater på en uppstartskonferens, den 3 november i ABF-huset i Stockholm. En av avtalsdelegaterna var bussföraren Ylva Åström, som är en riktig veteran när det gäller förhandlingar om kollektivavtal.

- Jag har suttit med sex gånger, blev invald 2010 och så har jag varit med i delegationen sedan 2011. Jag jobbar som bussförare i stadstrafik och regiontrafik i Sundsvall som tillhör avdelning Mellersta Norrland och jag har kört buss i 18 år, säger Ylva Åström.

Ylva och de andra medlemmarna i avtalsdelegationen tar fram förslag till avtalskrav. De utgår från avtalsförslag som medlemmar har skickat in.  

- Jag brukar uppmana alla mina kollegor att skriva motioner, skriv, skriv! Ofta när någon vill skriva en motion så brukar jag säga att vi kan börja att skriva in dig som medlem. Det är bara som medlem du kan vara med och påverka. Och det har faktiskt varit så varenda avtalsrörelse, att vi har kunnat värva fler medlemmar. 

Låt det vara högt i tak, respektera varandra.

När delegationen gått igenom förslagen från andra medlemmar börjar de ta fram sina förslag till avtalskrav. Då är det viktigt att inte avslöja något som kan ge arbetsgivarna en fördel i förhandlingarna. 

- Under avtalsrörelsen ska man vara försiktig med vem man pratar med. För det som sägs i delegationen det ska stanna i delegationen. Och så är det viktigt när man tar besluten att man vet vad man tar besluten på. Och att man ventilerar så att alla är med på banan.

Motivera besluten

Efter förhandlingarna föreslår hon och kollegorna i delegationen beslut till förbundsstyrelsen att anta eller förkasta det nya kollektivavtalet.

När kollektivavtalet väl är antaget så handlar det om att berätta så mycket som möjligt för medlemmar om det nya avtalet. Utöver att alla medlemmar som har en e-postadress registrerad får ett mejl från Kommunal om sitt nya avtal så brukar Ylva även se till att sprida information där hon jobbar.

- Jag brukar alltid skriva en sammanställning efter varje avtalsrörelse. Där jag har skrivit ner vad arbetsgivaren krävde, vad vi på kommunal krävde. Och så skriver jag ner resultatet samt varför det blev som det blev. När det är klart kopierar jag upp pappret och delar ut bland alla medlemmar. Samt lägger i lunchrummet så att alla kan se. För att det är lättare att föra en diskussion om vi vet varför vi kom fram till besluten.

Ylvas tips till andra avtalsdelegater är att anteckna mycket. Inte minst för att alla delegaters tankar och åsikter ska tas om hand. 

- Låt det vara högt i tak, respektera varandra. Vi har olika åsikter och vi har olika förutsättningar. Gör noteringar och sammanställ dag för dag så att ni sedan kan sammanställa helheten. För det hjälper er när ni kommer ut till medlemmarna. Det är omöjligt att komma ihåg allt som sägs. Och det sägs så mycket kloka ord från andra delegater och ombudsmän. 

Vad är en avtalsdelegation?

Det är en slags referensgrupp med medlemmar i Kommunal. Det finns en delegation för varje kollektivavtal. Delegationen formulerar avtalsförslag och stödjer ombudsmännen under förhandlingarna med arbetsgivarna. Sen ger delegationen råd till Kommunals förbundsstyrelse om att förkasta eller anta förslaget till nytt avtal.

Lär dig mer - så väljer vi frågorna vi vill driva

Avtalsrörelsen | Så väljer vi frågorna vi vill driva
Avtalsrörelsen | Så väljer vi frågorna vi vill driva

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar