Kommunal har tecknat ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB), en viktig yrkesgrupp i Sveriges totala nationella beredskap. I det nya avtalet tar vi rejäla kliv mot ytterligare förbättrade anställningsvillkor för medlemmarna som är beredskapsanställda inom räddningstjänsten.
Bra villkor är avgörande för att möta bristen på yrkeserfaren och välutbildad räddningstjänstpersonal i hela landet.
- Nu tar vi tydliga steg mot att förbättra beredskapen mot vardagsolyckor och vårt gemensamma civila försvar genom bättre ersättningar, bättre arbetsvillkor och en hållbar arbetsmiljö för räddningstjänstpersonal i beredskap, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande, Kommunal.
I Sverige finns cirka 9 500 personer som har uppdraget räddningstjänstpersonal i beredskap vilket totalt utgör ungefär två tredjedelar av den kommunala räddningstjänsten i landet. Under 2020 larmades den kommunala räddningstjänsten till drygt 120 000 händelser, nästan 96 000 räddningsinsatser och drygt 24 000 andra uppdrag.
- Avtalet innehåller en högre beredskapsersättning. Kommunal menar att det ska löna sig när man väljer ett yrke som ofta innebär att springa mot det som alla andra springer ifrån, men också att möta människor när de går igenom en omvälvande, ibland livsavgörande kris, säger Malin Ragnegård.
Avtalet innehåller bland annat:
Vad innebär det nya avtalet?
Efter intensiva förhandlingar har kommunal slutit ett avtal med SKR för räddningstjänstpersonal i beredskap. Huvudfokus är att beredskapsersättningen har fått en rejäl höjning. Den höjs redan första året med 2,8 procent, och kommer efterföljande år att höjas enligt märket. Det innebär också att övriga ersättningar som räknas fram med hjälp av beredskapsersättningen höjs.
Hur långt är det nya avtalet?
Avtalet gäller från den 1 maj 2022 till den 30 april 2024, det vill säga två år.
Vilka omfattas av det nya avtalet?
All räddningstjänstpersonal i beredskap omfattas av det nya avtalet.
Hur stor blir ersättningsökningen?
I år höjs beredskapsersättningen till 29,10 kronor per timme, från dagens 28,30 kronor, det vill säga 2,8 procent. År två höjs beredskapsersättningen enligt märket.
Vad händer med de andra ersättningarna?
Första året höjs alla ersättningar som hänger på beredskapsersättning så som vakansersättningen med 2,8 procent. Ersättningarna för larm, övning materialvård och utbildning förblir orörda första året, det vill säga är 176,80 kronor. Andra året höjs samtliga ersättningar enligt märket. Viktningen som gjorts innebär en högre höjning av beredskapsersättningen, något som Kommunals medlemmar har prioriterat i de avtalsförslag som kommit in.
Från när får jag höjd ersättning?
Höjningar görs från 1 maj 2022 respektive 1 maj 2023.
Vad innebär avtalet i övrigt?
Vad händer med vakansersättningen?
Gällande nivån på vakansersättning så höjs den med 2,8 procent första året. Andra året höjs den enligt märket.
Förtydligande gällande rätten till vakansersättning har gjorts med syfte att klargöra när vakansersättning ska utges.
Förtydligandet innebär att vakansersättning utges efter förfrågan om extrapass från arbetsgivaren på de timmar som överstiger det fastställda måttet på ordinarie beredskapstjänstgöring i verksamheten.
Arbetstagaren kan även göra en enskild överenskommelse med arbetsgivaren om att vakansersättning även kan utges utifrån ett lägre beredskapsmått.
Förtydligandet innebär även att om arbetstagaren frivilligt ger beredskapstimmar till kollega så påverkas inte rätten till vakansersättning utifrån huvudregeln för den arbetstagare som ger bort timmar.
Hur ska parterna jobba med förbättrad arbetsmiljö och utbildning?
Det tillsätts två partsgemensamma arbetsgrupper. Grupperna ska arbeta med: