Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Svårt att nå Kommunal via telefon

Just nu kommer inte alla samtal till oss fram. Felet ligger hos extern leverantör, som felsöker just nu.
Stäng

Anna-Stinas grundlön höjdes 1 300 kronor

2015-10-05
- Äntligen fick vi kockar rejält höjda löner! Det känns väldigt bra. Vår sektion gav sig inte i förhandlingarna, berättar Anna-Stina Olsén, kock på en förskola i Ludvika kommun.

Anna-Stina Olsén och hennes kolleger hade länge undrat varför deras löner låg ett par tusenlappar lägre än i grannkommunerna.

- Här i kommunen har de länge talat om att prioritera förskollärare och lärare, eftersom det är svårt att få tag i folk. Men oss kockar tycks de ha glömt bort, och flera har flyttat för att få bättre lön, säger Anna-Stina Olsén, som är arbetsplatsombud.

Hon och arbetsgruppen tog upp problemet med sektionen. Det gjorde att de fackliga företrädarna speciellt kämpade för kockarnas löner i förhandlingarna. De kunde visa att kocklönerna i Ludvika låg exceptionellt lågt – och lyckades förbättra villkoren betydligt för gruppen. 

Kockarnas löner höjdes överlag liksom ingångslönerna. Anna-Stina Olsén, som varit anställd i fem år, hade tidigare 19.950 kronor. Nu höjdes hennes grundlön till 21.500 kronor.

- Om inte sektionen hade gjort en toppenförhandling hade min lön förmodligen inte blivit högre än lite över 20.000 kronor. Nu fick jag 21.500 kronor Det blev en positiv överraskning, säger Anna-Stina Olsén.

Av: Lalla Lindström