Allt fler inom trafiken får trygga jobb


2015-10-15

När den nya entreprenören tar över busstrafiken i Karlstad 2016 får personalen följa med utan att behöva söka om sina jobb. Det har Kommunal fått politikerna att skriva in i villkoren för upphandlingen.

- Vid förra upphandlingen blev många av med sitt jobb. Nu känns allt tryggt och lugnt, säger bussföraren Michael Denker på Stadsbussarna i Karlstad.

Michael Denker, huvudskyddsombud på Stadsbussarna i Karlstad, är glad över att Kommunal lyckades få politikerna att skriva in i villkoren att personalen automatiskt skulle följa med vid upphandlingen.

- Vid förra upphandlingen för två år sedan var allt väldigt oroligt, och många blev nekade jobb. Nu är det en väldigt lugn stämning här, ingen behöver känna oro inför att vi får en ny arbetsgivare nästa sommar, säger han.

I juni 2016 tar Keolis över trafiken efter Förenade Buss, som gav för lågt anbud och inte kan fortsätta driva trafiken. Då, för två år sedan när Förenade Buss tog över, var alla tvungna att söka sina jobb på nytt.

- Alla fick inte följa med, och många upplevde det som kränkande. Nu får alla behålla sitt jobb, även de som har lite speciella behov, säger Michael Denker.

- Det är en fantastisk vinst för alla! konstaterar Clas Hellsing, ombudsman. Politikerna tog sitt förnuft till fånga i detta fall, de insåg att detta behövdes för att ge förarna bättre arbetsmiljö. Kommunal fick också igenom att trafikledningen ska vara lokalt placerad i Karlstad.

Av: Lalla Lindström

Dela sidan