Timmis, vik eller säsongare?

Få koll på vad som gäller! Oavsett om du jobbat i flera år, arbetar säsong eller vikarierar är det lika viktigt att ha koll på vad som gäller för dig. Som medlem i Kommunal får du alltid stöd och råd när du behöver det, bättre löneutveckling och ett av marknadens bästa försäkringspaket.

Tjej och killer planterar ett träd
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

Ett medlemskap i Kommunal är bra för dig som har en visstidsanställning. Läs mer om vad du får som medlem.
Bli medlem

Vanliga frågor och svar

Vad betyder det att vara tidsbegränsat anställd?

En tidsbegränsad anställning betyder att du är anställd under en begränsad period. Du kan vara anställd på hel- och deltid och du kan bland annat arbeta som säsongsanställd eller vikarie. Om du har flera olika jobb samtidigt kan det ibland vara svårt att få en överblick över saker som timlön, arbetsvillkor och ob-ersättning. Kom då ihåg att du alltid kan höra av dig till Kommunal och få hjälp om du har frågor kring rättigheter och kollektivavtal.

Vilken anställningsform har jag?

Kolla upp vilken typ av tidsbegränsad anställning du har innan du börjar jobba. Är du exempelvis säsongsanställd eller vikarie? Det påverkar nämligen till viss del vilka regler och villkor som gäller när det kommer till bland annat uppsägningstid, ledighet och fast anställning.

Vad ska jag tänka på när jag tackar ja till ett jobb?

Ibland går det snabbt när ett nytt jobb dyker upp. Se då till att det finns ett anställningsbevis när du börjar jobba. Då vet du precis vad som gäller kring lön, arbetsuppgifter och vilken anställningsform du har. Bra att ha om det skulle bli något missförstånd kring vad du och din arbetsgivare har kommit överens om. Du har rätt att få ditt anställningsbevis inom en månad från det att du börjat jobba.

Hur vet jag om min arbetsplats har kollektivavtal?

Med ett kollektivavtal kan du känna dig trygg i att veta att lön, arbetstider och andra villkor sköts på ett schysst sätt. Du är även försäkrad om du skulle bli sjuk eller skada dig på arbetsplatsen. Fråga arbetsgivaren om du är osäker på vilka försäkringar som ingår. Kollektivavtalet ger dig även rätt till olika ersättningar vid obekväma arbetstider, övertid mm. Ta reda på om ditt jobb har kollektivavtal på kollkollen.

Hur funkar det med semester för mig som har en tidsbegränsad anställning?

När du jobbar en begränsad period får du ofta semesterersättning istället för semesterdagar. Det är alltså ett extra tillägg på lönen och är minst 12 % av den lön du tjänat totalt. I din lönespecifikation kan du kontrollera att semesterersättningen blivit utbetald.

Varför ska jag kolla min lönespecifikation?

Läs igenom din lönespecifikation i slutet av varje månad. Det är där du kan kontrollera att du fått rätt lön, semesterersättning, ob-ersättning osv. Om du inte får tillgång till den kan det hända att du jobbar svart utan att veta om det! Se även till att spara alla lönespecifikationer, det kan vara bra att ha i framtiden för att kunna visa hur mycket du har jobbat.

Vad händer om jag blir sjuk?

Det beror lite på hur lång din anställning är planerad att vara. Blir du sjuk när du ska jobba i mindre än en månad på en arbetsplats får du inte sjuklön förrän du jobbat i två veckor. Har du däremot tidigare arbetat hos samma arbetsgivare i två veckor kan dessa räknas in, om arbetsperioden skedde för max 14 dagar sen. Den 1 januari 2019 infördes karensavdraget som ersätter karensdagen. Syftet med ändringen är att det avdrag som görs när du är sjuk ska bli mer rättvist och förutsägbart, speciellt för dig som jobbar olika antal timmar under veckan. Låter det krångligt? Som medlem i Kommunal kan du alltid höra av dig om du har fler frågor.

När har jag rätt till fast jobb?

Tillsvidareanställning, eller fast jobb som det också kallas, har du rätt till om du jobbat sammanlagt två år under en femårsperiod hos samma arbetsgivare. Så står det i LAS, lagen om anställningsskydd, observera att det kan förekomma andra regleringar i ditt kollektivavtal.  För att kunna räkna ut hur länge du arbetat är det jättebra att spara dina lönespecifikationer där antalet arbetstillfällen och timmar finns samlade. Här kan även Kommunal hjälpa dig om du skulle behöva råd för hur du ska gå tillväga.

Är inte facket bara för heltidsanställda?

Det här är en väldigt vanlig missuppfattning, men Kommunal finns här för alla som arbetar, oavsett anställningsform. Kommunal hjälper dig hålla koll på dina rättigheter, ger råd och stöd om det skulle behövas och jobbar ständigt för tryggare arbetsvillkor och högre löner. Ibland är det till och med ännu viktigare med en stark fackförening när du jobbar kortare perioder och har flera arbetsplatser och arbetsgivare. Du har rätt till Kommunals A-kassa efter att du varit medlem i tolv månader och under den tiden arbetat sammanlagt sex månader.

Hur blir jag medlem?

Genom att fylla i dina uppgifter här aktiveras ditt medlemskap redan idag.

Har du fler frågor om tidsbegränsade anställningar eller ett medlemskap i Kommunal?

Du kan alltid ställa fler frågor till din lokala sektion eller kontakta Kommunal Direkt på 010-442 70 00.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar