På många arbetsplatser runt om i landet driver medlemmar och förtroendevalda frågan om bättre scheman och hållbara arbetstider. Och på många håll går utvecklingen åt rätt håll och personal och arbetsgivare hittar konstruktiva lösningar tillsammans! Tillsammans kan vi göra skillnad och på den här sidan får du mer kunskap och verktyg för förändra arbetstiderna på just din arbetsplats.
Alla ska orka och kunna jobba ett helt arbetsliv, och därför tycker Kommunal att:
Schemafrågor och arbetstidsförändringar styrs till viss del av arbetstidslagen och kollektivavtalen, men framför allt är det en arbetsmiljöfråga. Dåliga scheman grundar sig ofta i underbemanning och leder till stress, brist på återhämtning och risker i verksamheten. Därför behöver vi som medlemmar i facket sätta fokus på arbetsgivarens arbetsmiljöansvar, och visa vad det är med våra scheman som gör att arbetsmiljön brister. Hållbara arbetstider borde vara en självklarhet i Kommunals branscher precis som i samhället i övrigt. Är du inte redan medlem i Kommunal, bli det så kan vi förändra tillsammans!
Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet, svarar på frågor om hållbara arbetstider. Hur kommer det sig att schemaläggningen inte fungerar? Varför är sjuktalen mycket högre inom vård- och omsorg än inom andra yrken? Och hur skapar man egentligen hållbara arbetstider?
Så kan du och dina kollegor jobba för att få hållbara arbetstider på er arbetsplats.
Jag är medlem på en arbetsplats
Det är viktigt att ni inom arbetslaget eller på arbetsplatsen pratar ihop er om hur just ni vill ha det på jobbet. Vad har ni för olika behov och vad ska till för att ni ska få möjlighet att utföra era arbetsuppgifter på bästa sätt och få ihop livet? För det är ju ni som är experterna på er arbetsplats, ni vet bäst. Dessutom har ni tillgång till hjälp och stöd från er fackförening.
Jag är förtroendevald på en arbetsplats
Jag är förtroendevald på en sektion
Om ni på sektionen/teamet/gruppen ser behov av att driva en särskild fråga på en arbetsplats så är det viktigt att bygga stöd för arbetet på arbetsplatserna. Det kan vara så att fråga har väckts på vissa arbetsplatser hos arbetsgivaren men inte på andra. Ni ser behovet av att få med fler arbetsplatser. Det kan också vara så att ni själv vill ska uppmärksamhet kring en fråga men då är det extra viktigt att vara lyhörd för om detta är den fråga som är viktigast eller om det finns andra frågor som behöver hanteras först.
Sätt upp en grov tidsplan som innehåller:
Samla på er fakta:
Jag vill påverka politiker
Om Kommunals medlemmar inte får gehör från arbetsgivaren och det är en kommun eller region som är huvudman så är det bra att frågan drivs gentemot styrande politiker (eller opposition).
Efter att EU-kommissionen har ställt krav på Sverige att förändra reglerna kring dygnsvila i Sveriges största kollektivavtal, HÖK/AB, har Kommunal förhandlat med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Det gjordes under hösten 2022 och från och med 1 oktober 2023 kommer förändringarna att slå igenom.
Förändringarna gäller för dig som jobbar inom kommun eller region, alltså på Kommunals avtal med SKR och Sobona. Med förändringarna i avtalet stärks arbetstagarnas rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar, det som kallas för dygnsvila. Dygnsviloreglerna är ett skydd för arbetstagarens hälsa och säkerhet. Undantag kan därför endast ske enligt särskilda förutsättningar som specificeras i avtalet och ska föregås av en noggrann bedömning av behovet.
– Tidigare har arbetsgivarna slentrianmässigt kunnat störa medlemmarnas rätt till dygnsvila. Nu finns i stället tydliga skrivningar så att arbetsgivarna inte längre kan skarva med arbetstidsförläggningen, och skulle de bryta mot reglerna kommer medlemmarna kompenseras, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Förändringarna ska vara implementerade senast den 1 oktober 2023. På vilket sätt alla scheman, i alla kommunala och regionala verksamheter runt om i hela landet, kommer att behöva förändras och justeras för att följa reglerna går inte i dagsläget att överblicka. Det behöver ses över på respektive arbetsplats, av både facket och arbetsgivaren. Det kan handla om fasta scheman, högre bemanning eller annorlunda strukturerade scheman.
Läs mer här och de nya förändringarna i kollektivavtalet HÖK/AB.
Om du jobbar på en kommunal eller regional verksamhet med dygnet runt-bemanning så kommer detta högst troligen att påverka arbetstidsförläggningen på er arbetsplats.
Ta kontakt med ditt arbetsplatsombud och er sektion och börja diskutera hur ni vill jobba med frågan om dygnsvila fram till den 1 oktober 2023 och möjliga lösningar.
Läs mer härHär kan du ladda ner material som är värdefullt att använda när ni jobbar med hållbara arbetstider på din arbetsplats, som affischer, broschyrer, checklistor och mallar.