Dags för ny lönepolitik för personliga assistenter


Kerstin Mikaelsson

Blogginlägg

av Kerstin Mikaelsson

Nästan dagligen nås vi av nyhetsartiklar som belyser problemen med fuskande och fifflande assistansbolag. Det är hög tid att agera för att förbättra arbetsvillkor och säkerställa att assistansersättningen går till rättvis lönesättning och bra arbetsvillkor för de anställda. Det krävs för att fler ska vilja arbeta i branschen och att den nuvarande kompetensen ska tas tillvara bättre.

För att säkerställa en hållbar framtid för den viktiga frihetsreformen personlig assistans krävs kraftfulla åtgärder för att höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren. Assistansen behöver som bransch bli mer attraktiv för att behålla kompetent personal samt lyckas locka arbetskraft i ett läge där hela arbetsmarknaden skriker efter kvalificerad arbetskraft.  Det är dags att agera för en bransch där personliga assistenter har de villkor de förtjänar – det vill säga lika villkor som andra på arbetsmarknaden. Det om något är att värna en viktig reform.  

Enligt rapport från Nationella operativa avdelningen (Noa) finns det omfattande bedrägerier inom assistansbranschen som genererar minst 300 miljoner kronor årligen. Det är orimligt. Dessa pengar behövs i assistansen. För att komma åt slöseriet och säkerställa adekvata ekonomiska sanktioner, krävs åtgärder från så väl regeringen som aktörer inom sektorn. 

Det är dags att agera för en bransch där personliga assistenter har de villkor de förtjänar – det vill säga lika villkor som andra på arbetsmarknaden.

Trots indragna tillstånd fortsätter assistansbolag sin verksamhet genom att kalla sig administrativa bolag, vilket har resulterat i missbruk och utnyttjande av funktionsnedsatta personer, och arbetstagare. Enligt Försäkringskassan krävs assistansbolag ofta på återbetalning på grund av felaktig tidsredovisning. Trots detta har få bolag investerat i digital incheckning, något som skulle minska risken för fel och fusk. För att säkerställa korrekt tidsredovisning och undvika ekonomiska oegentligheter bör digital incheckning bli obligatoriskt. Detta behöver även kopplas ihop med arbetstagarens rätt till rättvis lön och löneutveckling vilket kan säkerställa att offentliga medel används till avsett ändamål.

Vissa assistansbolag överdriver kostnader för administrativa arbetsinsatser och hjälpbehov för att erhålla ytterligare ekonomiskt stöd. Att Försäkringskassan kräver återbetalning från assistansanordnare visar att det behövs regelskärpningar. Regeringen bör agera för att säkerställa att branschen blir fri från oseriösa aktörer, och se till att ekonomiska påföljder riktas mot företagen och inte mot de assistansberättigade och de anställda.

För att förbättra arbetsvillkoren inom personlig assistans och säkerställa en rättvis lönebildning för de anställda krävs konkreta åtgärder: 

  • Det behövs transparens och tydlighet i lönesättningen för att kunna motverka fusk.

    Inför lönesystem kopplat till ersättningen. Då kan vi säkerställa att ersättningen används på rätt sätt, och att enskilda anhörigvårdare inte kan ha obefogat höga löner eller att assistansbolagen håller ner andras löner för sina vinstmarginalers skull.

  • Statusen i branschen behöver bli högre för att fler ska vilja arbeta kvar.

    Inför tydliga steg för löneutveckling baserat på antal år i yrket för att främja långsiktiga karriärer inom personlig assistans. 

  • Begränsa andelen anhörigassistenter.

    För att komma åt fusk och överutnyttjande samt stärka individen som är beroende av assistans självbestämmande och integritet behöver anhörigas roll som personliga assistenter ses över.   

  • Utbildning och trygga anställningar behöver bli en självklarhet i branschen.

    Arbetsgivare som anställer utbildad personal och erbjuder tillsvidareanställningar bör premieras för att öka kvaliteten inom sektorn och motverka osäkra anställningar. 

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar