Skyddsombudet Linnéa Birgersson: "Våga! Det är kraftfullt att vara skyddsombud!"


2018-03-26

INTERVJU med Linnéa Birgersson som är skyddsombud och undersköterska på ett LSS-boende i Västerås.

Linnéa Birgersson, skyddsombud och undersköterska.
Linnéa Birgersson, skyddsombud och undersköterska.
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Vem är du?

Linnéa Birgersson, undersköterska på grupp-bostad (LSS) i Västerås sedan 2,5 år. Har varit skyddsombud i 2 år.

Vilka är de viktigaste arbetsmiljöfrågorna på din arbetsplats?

Just nu jobbar vi mycket med schemaläggningen, som ska göras om för att flera ska gå upp i tid. Det får vi mycket frågor om. Arbetsmiljön är ju en ständig fråga hos oss. Det handlar om delade turer och en osäkerhet ifråga om hur schemat ser ut längre fram, eftersom vi får ett fyraveckors-schema två veckor innan schemat startar.

Ett sådant upplägg gör att det blir svårt att planera sitt liv – kommer man jobba förmiddag eller eftermiddag just den där dagen? Kommer man vara ledig en viss dag i veckan eller inte?

Hur är det att vara skyddsombud?

Det är kraftfullt att vara skyddsombud! Jag har mycket att säga till om, exempelvis när något ska förändras. Chefen kan inte göra vad som helst, utan måste gå via mig. Sedan är ju uppdraget väldigt kul! Vi får mycket utbildning, minst varannan månad hålls det kurs. Då får jag chansen att träffa andra skyddsombud. Vi snackar ihop oss och peppar varandra.

Och tiden jag lägger på skyddsombudsuppdraget avsätts självklart från ordinarie arbetstid. Jobbet tar in en vikarie för mig då, så jag kan ägna mig åt de fackliga frågorna.

När upplever du att du belönas för ditt fackliga engagemang?

Peppen jag får från medlemmarna gör mig glad! Att de känner sig trygga genom att jag finns där för dem, på plats på jobbet, och att de vet att jag gör allt för dem - det är kul att höra!

Vilka tips har du att ge till någon som funderar på att engagera sig fackligt?

Våga! Man får utbildning, stöd och en gemenskap som är helt fantastisk. Det är väldigt mycket roligare än vad många kanske tror.

Har du nytta av uppdraget på det privata planet?

Ja, absolut! Vänner och bekanta hör av sig till mig för att få tips och råd, det är kul att jag kan hjälpa dem utifrån det jag lärt mig. Och sist men inte minst, så har ju jag som person vuxit genom uppdraget som skyddsombud. Det är också en vinst på det privata planet.

Dela sidan