Internationell verksamhet

Arbetsmarknaden är alltmer global. Människor reser från Thailand för att jobba i Sverige under bärsäsongen. Undersköterskor från Sverige arbetar i Norge. Internationella företag lagar mat, städar och sköter kollektivtrafik i svenska städer.

Flaggor från olika länder utanför stor byggnad.
Foto: Henrik Karlsson.

Facket – en global demokratirörelse

Kommunal samarbetar på olika sätt med fackföreningar i många länder och arbetar för att oberoende och demokratiska fack ska finnas i hela världen och ha rätt att organisera, förhandla och teckna kollektivavtal. Då kan demokratin utvecklas och möjligheten för en mer jämlik fördelning av resurser ökar. I det allt mer globaliserade arbetslivet hänger fackets styrka i Sverige ihop med den fackliga styrkan i världen - det är viktigt att den fackliga kampen och organiseringen är framgångsrik i alla länder! 

Projektsamarbete - utveckling skapas av människor i det egna samhället

Kommunal har ett stort nätverk över hela världen, det gör att vi kan bedriva framgångsrika, hållbara och långsiktiga projektsamarbeten med systerförbund i flera världsdelar. Projekten sker i samarbete med våra globala federationer och ibland tillsammans med andra svenska förbund. Projekten är huvudsakligen finansierade av Sida via Union to Union och Olof Palmes Internationella Center.

Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter

Medlemsländerna i FN-organet ILO har beslutat om konventioner som är en minimistandard i hela världen, bland annat fri organisationsrätt, kollektiv förhandlingsrätt, lika lön för lika arbete, förbud mot barn- och tvångsarbete. 

Världsfacket ITUC publicerar varje år rapporten Global Rights Index om läget för fackligt aktiva där de granskar rätten och möjligheten att organisera sig utan risk för att bli avskedad, övervakad elektroniskt, hotad, trakasserad, fängslad, utsatt för våld eller till och med mördad.

Global Rights Index (på engelska)

Svenska Union to Union

Vi är aktiva i internationella federationer

Vi är medlemmar i fackliga federationer för offentliganställda, trafik och för lantarbetare – globalt, i Europa och i Norden. Gemensamt fokus är rättvisa löner, trygga jobb, rättigheter för migrerande arbetstagare, rättvis klimatomställning, jämlikhet och förstås jämställdhet inklusive att förebygga och motarbeta mäns våld mot kvinnor både på arbetsplatsen och i hemmet, fler förbund i världen ser nu det som en facklig fråga.

I Europa arbetar vi även med att stärka arbetstagarnas ställning på en marknad med fri rörlighet och med att försvara partsautonomin. I Norden samarbetar vi bland annat med gemensamma ställningstaganden för en enad nordisk röst.

Kommunal gör skillnad i världen - du kan också påverka

Var med och gör skillnad för Kommunals arbete i världen genom att till exempel skicka protestbrev, urgent action. Labour Start är en sajt med aktuella kampanjer. Oftast är det en färdigskriven text, ibland kan man skriva själv, tänk då på att det är väldigt viktigt att hålla en artigt neutral och god ton, så man inte gör mer skada än nytta. 

Du kan också bidra till en bättre värld

Protestera mot orättvisor

Skriv på upprop för fackliga och mänskliga rättigheter! Från andra fackförbund och internationella organisationer får vi uppmaningar att protestera mot olika kränkningar av fackliga rättigheter, till exempel att fackligt aktiva avskedas eller fängslas. Vi får också förfrågningar om att stödja strejkande förbund. Via vårt nyhetsflöde och våra nyhetsbrev får du information om aktuella så kallade urgent actions.

Välj Fairtrade

När du väljer Fairtrade-märkta varor till fikat förbättrar du villkoren för de människor som odlar och producerar kaffe, te och socker. Kommunal är engagerade i Fairtrade och medlem i deras styrelse för att även den vägen påverka arbetsvillkoren, lönen och tryggheten för människor i länder med utbredd fattigdom. Vi strävar efter att hela Kommunal ska välja Fairtrade-märkta varor och uppmuntrar dig som medlem att också göra det. När du som konsument/medlem väljer Fairtrade så bidrar du till schyssta villkor.

Lär dig mer genom att gå en ambassadörsutbildning.

Påverka EU

Inom EU fattas beslut som påverkar dig både privat och på jobbet. Ungefär 80 procent av alla politiska beslut i Sverige styrs idag av EU-lagstiftning. Därför är det viktigt att Kommunal bedriver ett aktivt påverkansarbete i Bryssel.

Använd Kommunalkortet

Kommunals medlemskort är inte bara laddat med rabatter för dig, det är också kopplat till vårt internationella arbete för att minska fattigdom och stärka mänskliga och fackliga rättigheter. Du gör skillnad varje gång du använder ditt kort. En del av den avgift som banken normalt sett tar ut går istället till oss så att vi kan använda pengarna till internationellt solidaritetsarbete. 

Dela sidan