Yrkes-VM i Sao Paolo är igång


Igår invigdes världsmästerskapen i yrkesskicklighet, WorldSkills, i Sao Paolo i Brasilien. Aldrig förr har tävlingen lockat så många deltagare, sedan starten 1950. Nära 1 200 ungdomar från 59 länder ska nu visa vad de går för i grenar som billackering, trädgårdsanläggning, elektronik, IT, matlagning och vård och omsorg.

Det är vinter i Brasilien och den ljumma värmen ger en mycket behaglig inramning till invigningsceremonin för WorldSkills 2015 i Sao Paolos stora basketarena.

Landslagen börjar anlända och luften sjuder av förväntningar på all världens språk, men det behövs inga tolkar för att förstå att glädjen och stoltheten är universell den här kvällen.


Så är det dags att tåga in på scenen med fanorna högt; kostymklädda européer, indiskor i saris och araber med huvudduk och fotsida dräkter. Det Nya Zeeländska laget förför publiken med en maorisk krigardans, även om ingen i laget är från ursprungsbefolkningen.  I det Sydafrikanska laget höjer de svarta och vita deltagarna nävarna i gemensam segergest.


- Det är riktigt häftigt att få vara med om det här, att vi är svenska landslaget, säger Rasmus Westlund, kvällen till ära iförd blågul helkroppsstrumpa.

Tävlingarna drar igång

I morgon bitti börjar allvaret. Yrkesskickligheten, handlaget och den ordlösa kompetensen ska nu ställas på prov. Den nationella prestigen i att vinna en medalj tillmäts en enorm betydelse, särskilt i de asiatiska länderna. Här läggs betydligt större resurser på förberedelser än i de nordeuropeiska länderna. Ändå brukar Norden stå sig bra i konkurrensen, särskilt i de tävlingsmoment som kräver självständigt tänkande och egen initiativförmåga.

Tävlingarna pågår i fyra dagar på den stora konferensanläggningen Anhembi park. På söndag koras segrarna i en storslagen avslutningsceremoni.

Av: Johanna Gadd

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar