Vinnare av Årets fackliga hjältedåd 2023


Varje år utser LO Årets fackliga hjältedåd. Årets fackliga hjältedåd är en utmärkelse som delas ut till en grupp eller en person som gjort en betydande insats inom facket det senaste året. Kriterier för utmärkelsen är att gruppen eller personen varit aktiva inom något av LO-förbunden och är under 30 år. I år gick utmärkelsen till kommunalaren Simon Kullberg i Malmö.

Simon Kullberg
Simon Kullberg blev utsedd till Årets fackliga hjältedåd 2023.
Foto: LO

Simon Kullberg är huvudskyddsombud i Malmö. Under 2022 var han med och drev arbetet för en bättre arbetsmiljö för de anställda inom daglig verksamhet i Malmö. När en ny brukare misshandlat personalen vid ett flertal tillfällen kontaktades han av det lokala skyddsombudet. 

La en begäran om arbetsmiljöåtgärder

Tillsammans la de en begäran om arbetsmiljöåtgärder enligt 6:6A. Åtgärder som gjordes var bland annat riskbedömningar, handlingsplaner kring hot och våld, utformning av lokalen och en introduktionsplan för brukaren.

Resultatet av åtgärderna visade på att verksamheten inte kunde erbjuda brukaren vad hen behövde. Därefter gjorde det lokala skyddsombudet med hjälp av Simon ett skyddsstopp och brukaren stängdes från arbetsplatsen. Efter fyra dagar flyttades brukaren till en ny lokal och en ny personalgrupp som var bättre rustad för hen.

Fler har engagerat sig fackligt

Förutom att brukaren har fått en personalgrupp och en verksamhet som är bättre anpassad, har fler engagerat sig fackligt. Från att ha varit 9 skydds- och arbetsplatsombud i Malmö stad har de nu blivit 26. 

LOs motiveringen till utmärkelsen är: ” Simon Kullberg har med sin kunskap och sin drivkraft bidragit till positiva verkningar som inneburit bättre trygghet och enklare rutiner för många anställda även på övriga arbetsplatser.”

Stort grattis Simon!

Utmärkelsen delades ut på LOs Ungforum den 16 mars. Om den kan du läsa mer om på LOs Facebook-sida.

Intervju med Simon Kullberg kan du läsa i Kommunalarbetaren.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar