Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Telefonproblem

Kommunal Direkt - för frågor om ditt arbetsliv - går inte att nå via telefon just nu. Felsökning pågår. Du kan alltid mejla oss.
Stäng

Uttalande Kommunal Skåne representantskap 26 november 2020

Anders Sahlström Glassel, vice ordförande i Kommunal Skåne tillsammans med ordförande Tina Christensen
I dag genomförde Kommunal avdelning Skåne ett digitalt representantskap och enades om ett uttalande för medlemmarnas bästa
Foto: Monica Brundin Danielsson
2020-11-26
Kommunal avdelning Skånes representantskap har i dag enats om följande uttalande.

Tryggare anställningsförhållanden, tillsvidareanställningar och heltidsarbete är avgörande för tryggare arbetsplatser, minimerad smittspridning och ett mer jämlikt och jämställt samhälle.

Vi i Kommunal avdelning Skåne kommer oförtrutet och med stort engagemang arbeta för att Kommunals medlemmar ska ha goda arbetsvillkor, att de ska ha trygga anställningar och att heltidsarbete ska vara norm för alla och i alla branscher.

En rapport som Kommunal tagit fram visar att till exempel äldreboenden med stor smittspridning hade sämre organisatoriska förutsättningar med fler timanställda och lägre bemanning.

Rapporten jämför äldreboenden där flera fall av covid-19 rapporterats, med äldreboenden med inga eller bara ett fall av covid-19. Slutsatserna är tydliga, äldreboenden med, bland annat, bättre bemanning, större andel tillsvidareanställda, och där personalen haft möjlighet att stanna hemma vid symtom har haft mindre smittspridning. Äldreboenden med sämre förutsättningar hade fler fall.

I ljuset av det kämpar vi för:

Att arbetsgivarna ska ta sitt arbetsmiljöansvar på allvar.

Att arbetsgivarna ska införa heltidsarbete som norm, vilket är en del av både ett nytt och ett gammalt avtal ingånget med Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Att Kommunals samtliga medlemmar ska arbeta under trygga anställningsförhållanden.

Att välfärdens arbetare får rätt förutsättningar att göra sitt jobb tryggt och säkert.

 

I pandemin och alltid.

 

 

Kommunal Skånes representantskap 26 november 2020

Kategorier

Skåne