Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Undersköterskorna i region Jönköping protesterar mot lågt nattillägg

Undersköterska Angelica Fransson utanför Regionens Hus i jönköping
Undersköterskan Angellica Fransson var med och startade upproret. Här står hon utanför Regionens Hus och har precis fått reda på att regionpolitkerna inte var intresserade att träffas.
Foto: Sebastian Westman
2016-06-16
Undersköterskorna i regionen protesterar mot att de får mycket lägre påslag för nattarbete jämfört med sjuksköterskorna. Protestlista med över 600 namn har lämnats till regionpolitiker.

Undersköterskor i regionen får 600 kronor extra i månaden för att de arbetar natt. Sjuksköterskorna får 3000 kronor. Tillägget handlar inte om att försöka få fler sjuksköterskor till sjukhusen, utan är ett tillägg för personal som arbetar ohälsosamma arbetstider.

- Det är kränkande. Det är lika ohälsosamt för oss att jobba natt som det är för andra yrkesgrupper, säger Angelica Fransson undersköterska på länssjukhuset Ryhov.

Nu protesterar undersköterskorna och har samlat in över 600 namnunderskrifter som lämnats till regionsstyrelsen. Men överlämningen gick inte som planerat.

När undersköterskan Angelica Fransson, som varit med och startat upproret, och representanter från Kommunal skulle lämna över namnunderskrifterna fick de inte komma in och träffa politikerna.

- De var inte intresserade. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att politikerna inte har tid för sina väljare, säger Angelica Fransson till Jönköpings Posten.

Lyssna på vad som hände och läs mer på P4 Nyheter eller i Jönköpings Posten