Tobias krönika: Sluta slarva med sjukvården!


2019-09-27

Tänk att du kommer in till akuten. Det är fredag kväll och mycket folk. Med dig har du en tonåring vars blindtarm är på väg att explodera. Eller? Smärtan är total. Men kunnig vårdpersonal lugnar och förklarar. En undersköterska finns där, kollar värden och svarar på oroliga frågor. I efterhand är det henne du minns. Du tänker: såhär borde det alltid vara. Och liknande tankar, i motsvarande situationer, har vi nog alla haft.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin
Foto: Kommunal

Det råder inget tvivel om hur betydelsefulla undersköterskorna i sjukvården är. Och just därför kan jag omöjligt förstå varför det satsas så lite på denna stora och viktiga yrkesgrupp. Det måste till mer resurser och bättre villkor för att få fler att vilja jobba som undersköterskor, och fler måste kunna känna att de både vill och orkar stanna kvar i branschen.

Varje yrkesgrupp måste få möjlighet att bli expert på just sitt område. När det handlar om att skapa en hög kvalitet i vården finns inga genvägar. Det är jag övertygad om.

Nu är det hög tid att tänka resurssmart och effektivt. Ett första steg är att sluta slarva med undersköterskornas kompetens, arbetsmiljö och löner.

Budskapet från Kommunal är tydligt:
Det krävs rejäla investeringar, bättre arbetsscheman och möjligheter till yrkesutveckling på jobbet. Också för undersköterskorna i sjukvården!

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal

Dela sidan