Tobias krönika: Bedrövligt att det krävs en kris för att villkoren för välfärdens personal ska tas på allvar!


2020-05-20

Ibland känns som att vi i Kommunal sagt samma saker i åratal – ge välfärdens personal de villkor och den lön de förtjänar. Värdesätt den expertis och yrkesstolthet som medlemmarna ger prov på, varenda dag i veckan. Det är bra för medlemmarna i Kommunal men ger också ett lyft för verksamheten och bidrar till en bättre välfärd för alla.

Förbundsordförande Tobias Baudin
Förbundsordförande Tobias Baudin
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Märkligt nog är det först nu, i kristider, som villkoren för välfärdens personal hamnat på agendan på riktigt. Aldrig har det varit så tydligt också för allmänheten att det inte är den goda beredskapen som gör att Sverige kommer att klara den här krisen. Nej, det är tack vare att välfärdens proffs går till jobbet – även när förhållandena är extrema och tillvaron stenhårt pressad.

Det kommer en dag när Corona-krisen är över och vårt uppdrag som fackförening är supertydligt: Ingen ska ha ett arbete som i princip bygger på att man sliter sönder sig och sedan, till tack, få en klapp på axeln eller en hyllningstext från politiker och arbetsgivare som i praktiken inte gör något för att förändra situationen.

Nej, när den akuta krisen är över så är det upp till bevis från alla som hyllat medlemmarna i Kommunal. För det är medlemmarna i Kommunal som tagit Sverige igenom krisen. Och det kommer jag påminna alla jag möter om.

Så gärna en applåd, men det ska till löneökningar och förbättrade arbetsvillkor också!

Tobias Baudin
Förbundsordförande
Kommunal

Dela sidan